Zvornik / 27.01.2022

Zvornik : Održana Svetosavska akademija ( Video )

Slika
Svetosavska akademija

Svetosavskom akademijom sinoć je nastavljena duhovna i kulurna manifestacija Svetosavska nedelja posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju , prosvetitelju i utemeljivaču srpske crkve i države Svetom Savi.

Himnom Republike Srpske u izvođenju Prvog zvorničkog pjevačkog društva “ Izvornik” počela je tradicionalna Svetosavska akademija .

Nakon čega se prisustnima prigodnom besjedom obratio protojerej savrofor  Vidoje Lukić. “ Sveti Sava je kolosalna ličnost. Pored svih epiteta i vrlina koje su ga krasile u životu, ona glavna je bila da je sveti čovjek i po tome se on razlikuje i oblikuje od srugih , rekao je sveštenik  Lukić .

Vidoje Lukic

Zato se Sveti Sava i praznuje toliko dugo , bez obzira na sva iskušenja  kroz istoriju našeg naroda , na sve nedaće, raznorazne pritiske i zabrane , Sveti Sava je uvjek izlazio kao pobjednik. Uvjek se pojavljivala ta iskra u srcu našeg čovjeka , koja bi rasplamsala ljubav, rasplamsala taj nesagorivi plamen u srcu i duši,  da slavimo i proslavljamo Svetog Savu. U isto vrijeme  on nas nadahnjuje za nova pregnuća, za nove uspjehe u životu, prvenstveno na duhovnom planu , a onda i na svakom drugom kako bi smo bili i ostali , svoji na svome i cijenili, poštovali i volili ono što je naše, rekao je između ostalog u svojoj besjedi protojerej savrofor  Vidoje Lukić

U Svetosavskoj akademiji učestvovali su i učenici  Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i  Tehničkog školskog centra  koji su govorili stihove o Svetom Savi i izveli nekoliko tradicionalnih narodnih pjesama

Prisutne je pozdravio i poželio dobrodošlicu i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović, ističući da u duhovnoj i kulturnoj manifestaciji Svetosavska nedjelja veliki broj sugrađana   na različite način učestvuje i daje doprinos ovoj svečanosti. On je rekao da nema mnogo sredina koje se mogu pohvaliti manifestacijom ove vrste.  Trudili smo se da u programu obilježavanja Svetosavske nedelje za svakog bude po nešto .

Zoran Stevanovic

U nedjelji posvećenoj Svetom Savi trebalo bi svi da nastojimo da se u našoj svakodnevnici odslikava Svetosavlje da bude prisutno u nama tokom cijele godine“, poručio je Stevanović. Ističući da je Sveti Sava, između osalog, bio i prosvetitelj srpskog roda, Stevanović je naglasio  da je neophodno u tom pravcu ulagati u škole i obrazovanje i time stvarati što bolje uslove za sve uzraste počev od porodilišta , preko vrtića i škola do Tehnološkog fakulteta.  Grad Zvornik je sve ove prethodne godine ulagao, a i dalje će ulagati u razvoj svih vidova obrazovanja, rekao je Stevanović.

Jedna od najmlađih učesnica u programu Svetosavske akademije bila je učenica Osnovne muzičke škole „ Vojin Komadina“ Magdalena Bojić koja je opjevala pjesmu „ Svjetlo u tami“ o Svetom Savi

Glumac Narodnog pozorišta Republike Srpske Goran Jokić je istakao da je izuzetno začajno da se obilježava dan Svetog Save,. Ono što je još ljepše je da se obilježava Svetosavska nedjelja  kao što je to slučaj u Zvorniku .

Goran Jokic

Jokić je, govoreći prigodne tekstove o Svetom Savi, rekao da se u jednom tekstu kaže da je, nakon Hrista, Sveti Sava za nas Srbe najvažniji ličnost. Zaista da nije bilo Rastka Nemanjića ne bi ni nas bilo, zato moramo čuvati uspomenu na Svetog Savu, učiti o njemu, jer još malo znamo kolika je veličina djela Svetog Save, rekao je Jokić.

Himnom Sveti Sava u izvođenju Malog hora Osnovne muzičke škole „Vojin Komadina „ završena je ovogodišnja Svetosavska akademija