Zvornik / 21.05.2022

Zvornik : Promocija monografije "Tragom jednog stoleća"

Slika
Monografija naslovna

Srednjoškolski centar " Petar Kočić" sinoć je organizovao prezentaciju monografije"Tragom jednog stoleća" kojom je na neuobičajan i dobro osmišljen način predstavio 100 godišnjicu razvoja srednjoškolskog obrazovanja u našem gradu.

Video file

O monografiji na suptilan i duhovit način vodili su prisutne učenici ove škole. Kroz dijalog u klupama, bili su naratori i voditelji.

Ucenici sviraci

Program su dopunili kompozicijama za violinu, gitaru i saksofon njihovi drugari .

Zoran Stevanovic

Gostima su se obratili gradonačelnik Zvornika koji je između ostalog rekao da ga najviše obraduju uspesi učenika ove škole koji su među prvih 10 na mnogobrojnim fakultetima u zemlji i regionu, kao i pisma onih koji su fakultete završili i sada su rasuti po mnogobrojnim zemljama sveta.

Biljana Pisic

Direktorica Biljana Pisić nije držala uobičajene govore, ona se prisetila početka svog rada u ovoj srednjoškolskoj ustanovi i kolega od kojih su joj neki bili profesori.

Budimir Acimovic

Sugrađanima su se obratili i bivši profesori škole  Budo Aćimović koji je predavao matematiku i Lidija Pažin progesorica srpskog jezika i književnosti.

Lidija Pažin

Gošća ove divne manifestacije bila je nekadašnja učenica Dejana Popović, a i kćerka nekadašnjeg direktora ove ustanove Čede Lazarevića.

Dejana Popovic

Kako su kolege istakle najveća zasluga da ova monografija ugleda svetlost dana pripada prof Stanislavu Tomiću. U svom obraćanju on je ipak naglasio da su zasluge zajedničke i da je svako utkao neku nit u izdanje prve, ali kako je naglasio ne i zadnje monografije ove škole.

Stanislav Tomic

Monografija je podeljena na tri dijela u prvom su istorijske činjenice, u drugom djelu razgovori sa bivšim profesorima ,dok je treći dio  govori o uspješnim učenicima. U njoj je i foto-album, kao i prilozi u vidu dokumenata do kojih su došli kroz istraživanje i koje su dobili, između ostalog i iz Arhiva BiH, Arhiva Jugoslavije.

Monografija 2

„Mi smo iz Arhiva BiH dobili skeniran dokument, Odluku Zemaljske vlade o premještanju Vase Vukašinovića, prvog upravitelja Trgovačke škole u Zvorniku, iz Bijeljine u Zvornik i to je nešto što do sada nismo imali. Meni lično su najinteresantniji razgovori sa potomcima nekadašnjih profesora koji su čitav svoj radni vijek proveli radeći u ovoj školi. U tom smislu imali smo komunikaciju sa ljudima iz Kanade, Australije, Beograda…

Monografija 3

S druge strane, kako je akademik Miro Vuksanović u recenziji napisao, Monografija je registar ili imenik zvorničke pismenosti. Kroz monografiju vidimo i šta sve Zvornik ima od uspješnih ljudi, što je takođe lijepo. Jako je bilo teško napraviti je, jer je ovo prva monografija o nekoj obrazovnoj ustanovi u Zvorniku, nismo imali na šta da se naslonimo, nismo imali koga da pitamo za iskustvo. Takođe, postoje i prekidi, jer to nije 100 godina jedne ustanove, nego je to bila Trgovačka škola koja mijenja naziv u Građansku školu, pa Mješovitu, pa počinje Drugi svjetski rat nakon čega je Niža gimnazija, pa od 1956. godine ponovo mijenja naziv i jako je teško sve to bilo istražiti. Mislim da smo narednim generacijama ostavili vrijedno štivo.“

Monografija

Direktorica škole Biljana Pisić podsjetila je da je stogodišnjica trebala biti obilježena 2020. godine, ali da zbog pandemije virusa korona nisu mogli realizovati program kako su željeli.

Publika

Odlučili smo se na značajniji korak,a to je pripremanje monografije.

SSC kraj

Veliki broj tekstova, razgovora, posjeta, sve je to iziskivalo i vrijeme, trud, ogromno zalaganje i danas sam izuzetno srećna što je ova monografija pred nama, nešto što će ostati za buduće generacije. Knjiga je otvorena sa tendencijom da se dopunjava tako da, ukoliko smo nekoga zaboravili ili nešto propustili, može se dopuniti i pripremiti za sledeće izdanje, rekla je Pisićeva

D.J