Zanimljivosti / 02.09.2022

Briga o biljkama tokom poslednjih dana avgusta!

Slika
c

Mnogim biljkama krajem leta potrebna je dodatna nega kako bi sveže dočekale jesen.Bez obzira na to da li ste veliki ljubitelj cveća ili tek imate pokoju saksiju, nije loše da znate šta sve treba da radite sa biljkama poslednjih dana avgusta.

Hranljive materije iz zemlje biljka postepeno koristi cele godine. Ali sada je potrebno da se balkonsko cveće đubri svake nedelje, jer se dosta troši na formiranje cvetova.

Uzimanje pelcera

Ako želite da razmnožite omiljene muškatle i drugo balkonsko cveće, avgust je pravo vreme. Odsecite izdanke duge oko 10 centimetara i bez cvetova. Uklonite donje listove i izdanke stavite u male saksije ispunjene smešom zemlje i peska. Stavite ih na svetlo, ali ne previše sunčano mesto i zemlju održavajte vlažnom.

Šišanje ruža

Posle cvetanja u junu i julu potrebno je ukloniti sve precvetale delove, posebno kod patuljastih ruža u cvetnim žardinjerama.

Sadnja jesenjih lukovica

Sada u saksije ili u cvetne leje možete da zasadite lukovice koje cvetaju u oktobru.Nemojte zaboraviti na sobne biljke. Povremeno očistite listove vlažnom krpom jer prašina usporava i otežava fotosintezu.