Zanimljivosti / 13.01.2023

Da li je petak 13. stvarno najnesrećniji dan u godini?

Slika
title

Od kad je svijeta i vijeka, postoji i sujevjerje. Za 13. dan u mjesecu koji se zadesi da je petak, mnogi smatraju da je najnesrećniji datum u godini.

Zahvaljujući nizu događaja koji su se desili na petak 13, a prvenstveno brojnim neutemeljenim vjerovanjima, mnogi smatraju da je u pitanju dan koji je proklet i posvećuju posebnu pažnju izbjegavanju nesreća ukoliko se dan i datum poklope.

Evo šest stvari koje treba da znate o ovom ozloglašenom danu:

Smatra se da ovo sujevjerje datira od Isusove posljednje večere, na kojoj je bilo 13 ljudi, veče prije njegove smrti, koja je održana u petak, a da je Јuda bio 13. gost.

Strah od petka 13. toliko je rasprostranjen da su psihijatri fobiju od ovog datuma nazvali parakvadedekratiafobija.

Američki filmski serijal Petak 13. koji u fokusu ima tragična dešavanja na ovaj ozloglašen dan već više od četiri decenije privlači pažnju publike. Do sada je snimljeno 12 dijelova i brojni ljubitelji jedne od najuspješnijih filmskih franšiza sa nestrpljenjem iščekuju "baksuzni" nastavak.

Tokom jedne godine, najmanje jednom dešava se da 13. dan u mjesecu padne u petak, dok je moguće da se u istoj godini zadese i tri ozloglašena petka. Tokom 2023. godine januar i oktobar imaju petak 13.

Uprkos vjerovanju da je riječ o baksuznom danu, pojedine statistike pokazuju da se na petak 13. dešava manje nesreća jer su ljudi, iz straha od nesreće, pažljiviji.

Procijenjuje se da svjetska ekonomija svakog petka 13. izgubi više od milijardu dolara, zbog toga što ljudi tog dana izbjegavaju svoje uobičajene aktivnosti.