Zvornik / 23.01.2023

Gradski štab za vanredne situacije:U toku dana biće otvoren parking na gradskoj plaži

Slika
poplave

Rijeka Drina u toku prethodnog dana potpuno se povukla u svoje korito, saopšteno je na sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Zvornika.

 Protok na Hidroelektrani Mali Zvornik u 7 časova iznosio je 1043 m 3 /s, dok je na HE Bajina Bašta 930 m 3 /s.

Već juče pripadnici Profesionalne vatrogasno spasilačke jedinice i Službe civilne zaštite počeli su da peru ulice u naselju Terminal. Podijeljene su i pumpe za izbacivanje vode, kao i isušivači. Nakon čišćenja krenuće se i sa dezinfekcijom svih površina. AD „Vodovod i komunalije“ čisti i pere parking na gradskoj plaži i u toku dana biće otvoren za parkiranje.Na teren je izašla i gradska Komisija za procjenu štete.

Slika
poplave

Obilne padavine prethodnih dana izazvale su porast vodostaja i izlivanje rijeke Drine iz svog korita. Maksimalni protok od 2390 m 3 /s na Hidroelektrani Mali Zvornik zabilježen je u toku noći 19/20. januar kada je voda poplavila osam kuća u naselju Terminal i dvije u vikend naselju Srednji Šepak. U Roćeviću, Šepku i Tršiću bilo je poplavljeno i poljoprivredno zemljište.

Rijeka Sapna imala je uobičajen protok, dok se rijeka Hoča na svom ušću, zbog visokog vodostaja Drine bila izlila na okolno zemljište i ulila u četiri kuće na Terminalu.

Grad Zvornik nastojaće da u saradnji sa Vladom Republike Srpske pruži pomoć građanima u saniranju štete koju su pretrpili, a koja je, zahvaljujući pravovremenom reagovanju nadležnih ublažena i znatno manja nego da nije bilo preventivnih mjera.

Građani se za informacije i pomoć mogu obratiti Službi civilne zaštite na telefon br. 056/210-853.