Region / 03.05.2023

Nezampaćena tragedija u Beogradu – Ubijeno osmoro đaka i čuvar škole na Vračaru, šestoro djece i nastavnica ranjeni

Slika
hapsenje masakr Beograd
Procureo snimak hapšeja K.K.

U Vladi Srbije održana je vanredna konferencija za novinare, povodom tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Prisutnima se najpre obratio ministar prosvete Branko Ružić, koji je pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju počast žrtvama pucnjave. Ružić je naveo da je šestoro dece hospitalizovano i jedna nastavnica. On je rekao i da je nastava danas suspendovana u svim školama, a da će sutra nastava počinjati minutom ćutanja. Ministar prosvete Branko Ružić je naveo da je Vlada donela odluku o trodnevnoj žalosti, počevši od petka, 5. maja, zaključno sa nedeljom, 7. maja. je na žalost i deo onog sveta u kome se ove stvari dešavaju.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić potom se obratila prisutnima i rekla da su dva dečaka u Tiršovoj stabilni, treća devojčica koja ima povredu glave je kritično i za njen život se bore. U Urgentnom centru  je devojčica sa povredom trbuha i ruku, stabilno dok je dječak sa povredom noge u operacionoj sali. Nastavnica je zbrinuta i ona je u životnoj opasnosti - kazala je ministarka.

Načelnik Policijek uprave za Grad Beograd, Veselin Milić, predočio je javnosti kako se ovaj jezivi događaj odigrao. Osumnjičeni je, kako je rekao Milić, današnji dan izabrao jer je učionica istorije bila blizu ulaza u školu, i prvi čas je imalo njegovo odeljenje. Takođe, na konferenciji za medije Milić je rekao i da je Kosta K. sam pozvao policiju i prijavio šta je učinio. Smrtno je stradalo 8 učenika, od čega sedam devojčica i jedan dečak - kazao je načelnik Milić, koji je pročitao imena stradalih, a stradalo je osam učenika škole, sedam devojčica i jedan dečak i radnik obezbeđenja.

Prema do sada prikupljenim podacima, Milić je rekao da je dete već duže vreme planiralo događaj i u njegovoj sobi u stanu u kom je živeo, nađeni su  detaljni planovi o tome kako će izvršiti zločin. Sam je radio plan skice ulaza i izlaza iz škole, a koja je nađena na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno planirao kako da uđe u koju učionicu i kako da likvidira po kojem broju - izjavio je Milić. Dječak je imao pištolj kalibra devet milimetara sa tri okvira i malokalibarski pištolj koji je uzeo iz stana svoga oca, kao i četiri molotovljeva koktela. Prvo je pucao u radnika obezbeđenja. Nakon toga se okrenuo ka deci, A.B. koja je bila dežurna, i B.A. koja je takođe stajala i S.N. i pucao ka njima i lišio ih života. Zatim je dok je išao ka učionici istorije zamenio okvir, pucao na učiteljicu istorije i učenike. Posle zločina, pozvao je policiju - naveo je Milić.

Oba pištolja su imala legalne dozvole, rekao je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić na vanrednoj konferenciji Vlade Srbije za novinare. Gašić je izjavio da su otac i majka dečaka koji je izvršio masakr u školi na Vračaru privedeni, a otac je i uhapšen. Otac tvrdi da su pištolji bili zaključani u sefu, pod šifrom. Očigledno da je dete imalo šifru, čim je uspelo da dođe u posed pištolja, rekao je Gašić. Prema nezvaničnim informacijama, dečak koji je počinio masakr je zajedno sa ocem išao u streljane. Prema roditeljima, tj. ocu biće preduzete zakonom predviđene mere.