Zanimljivosti / 08.04.2022

Stvari u kući koje ne bi trebalo da čistite vodom!

Slika
čišćenje

Ponekad je vlažna krpa i više nego dovoljna, dok određeni materijali zahtevaju posebna sredstva

Voda je daleko najjeftinije i ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu. Međutim, to ne znači da je prikladna baš za sve površine. Ove stvari nikako ne smete čistiti vodom.

Elektronski uređaji

Prljavštine na ekranima, tasterima i sličnim aparatima uvek prvo treba ukloniti suvom krpom I nikada ih ne prskajte vodom. Za tvrdokornu prljavštinu takođe možete poprskati blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime očistiti uređaj. Takođe, možete koristiti posebne krpe za čišćenje ekrana.

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i postao apsolutni trend kod uređenja enterijera. Ako se osetljiva vlakna nakvase pa osuše, može se desiti da "ostanu" u tom novom položaju pa na nameštaju ostaje svojevrsni uzorak brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka je mnogo prikladnije rešenje za čišćenje. Isto važi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

Laminat

Iako su  mnogi podovi od tvrdog drveta I laminate vodootporni,vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom može oštetiti. Kako biste izbegli "dizanje" poda, koristite samo vlažnu krpu.

Koža

Odevni predmeti i nameštaj od kože veoma su osetljivi. U kombinaciji s vodom materijal bi mogao da se ošteti i ispuca. Za čišćenje kožnih sofa i ostalog nameštaja koristite isključivo posebne proizvode za negu kože.