Zanimljivosti / 08.04.2022

Sve što treba da znate o izboru najboljeg i najzdravijeg kuhinjskog pribora

Slika
posuđe

Korišćenje pogrešnog pribora i posuđa za kuvanje može da pokvari vaše obroke i utiče na vaše napore da očuvate zdravlje. Veoma je važno je da se opredelite za pribor od netoksičnih materijala.

Da li je aluminijum štetan?

Aluminijumsko posuđe i pribor reaguju ako spremate kiselu (paradajz), koristite sirće ili citruse. Iako postoje suprotstavljeni izveštaji o bezbednosti aluminijuma, znamo da previše toga može izazvati neprijatne nuspojave. Zbog toga je najbolje izbegavati aluminijumski pribor ako je moguće.

Da li je silikonski pribor otrovan?

Silikonski pribor je izdržljiva i netoksična alternativa plastici. Ovaj materijal ima višu tačku topljenja od plastike, hemijski je stabilan na ekstremnim temperaturama, neće ispuštati materije u vašu hranu, nikakve mirise ili toksične pare tokom kuvanja. Takođe, veoma je mekan i siguran za decu koja vole da vam pomažu u kihinji.

Šta je bolje: pribor od najlona ili silikona?

Iako su, dok se ne ogrebu, oba dobra, silikonski pribor je poželjniji iz tri glavna razloga:

- Silikon je netoksičan, inertan materijal koji neće ispirati hemikalije pod ekstremnom toplotom poput najlona.

- Govoreći o toploti, silikon može da izdrži do 315 stepeni Celzijusa, dok se najlon topi na oko 200 stepeni.

- Silikon se ne lepi i lakši je za čišćenje.

Koji nerđajući čelik je najbolji?

Nerđajući čelik ima dobru otpornost na koroziju, neće rđati ili se kvariti kada je izložen vlazi i hrani. Najčešći tip koji se koristi za posuđe i pribor za kuvanje ima oznaku 304-grade. Odličan je, ovaj čelik sadrži visoke nivoe nikla i hroma koji pomažu u sprečavanju oksidacije, posebno u dodiru sa slanom hranom.

Da li je posuđe od bambusa bezbedno za pranje u mašini za sudove?

Posuđe od bambusa, iako otpornije na vodu od drveta, ipak može da apsorbuje vlagu,a često i puca u mašini za pranje sudova. Zbog toga se savetuje da svoje proizvode od bambusa perete ručno nakon upotrebe, umesto da ih stavljate u mašinu za pranje sudova.

Šta treba da koristite uz posuđe sa neprijanjajućim podlogom?

Izbegavajte obavezno upotrebu tvrdog, abrazivnog pribora za kuvanje od nerđajućeg čelika ili livenog gvožđa. Umesto toga, izaberite bambus, drvo, silikon ili najlon. Sva četiri materijala su dovoljno mekana da zaštite površinu vašeg posuđa od grebanja. Međutim, najlon se može otopiti na nižim temperaturama i ispirati hemikalije u vašu hranu, tako da je najbolje da se držite pribora od drveta, bambusa i silikona.

Koja je najbolja vrsta drveta za pribor?

Najbolje vrste drveta u odabiru pribora za kuvanje su izdržljive vrste koje su guste, sitnozrnate i imaju zatvorene pore. Fino zrno drveta pomaže u smanjenju apsorpcije vlage i pucanja/cepanja. Postoji mnogo vrsta drveta koje možete izabrati, uključujući orah, trešnju, javor, jovu, bukvu, maslinu, ružino drvo, platan, tikovinu.