Multimedija / 21.08.2023

Uvijek se nađe neko „opravdanje“ za kašnjenje radovа

Slika
s

Krajem juna  objavili smo i „obmanuli javnost“ da je završena rekonstrukcija Centralnog spomen obilježja, nakon osam mjeseci neplanirano dugih radova. Tu ipak nije kraj priče. Ostale su nepostavljene ploče sa imenima poginulih i tada i dan - danas, da svedoče kako svoje obaveze i svoj posao „profesionalno“ izvršavaju izvođači koji su plaćeni budžetskim sredstvima. 

Za Centralno spomen obilježje u centru grada, svojevremeno Grad Zvornik u najavi rekonstrukcije, napisao je da će prostor biti „oplemenjen zelenilom i klupama modernog dizajna, a biće postavljene i betonske žardinjerе“. Napisaše i da će radovi trajati 60 dana, a da će biti finansirani sa „oko“ 150 hiljada KM. Napisaše, najaviše i na zvaničnom sajtu Grada objaviše 9. septembra prošle godine.

Tad najavljena rekonstrukcija je tek počela u novembru 2022.godine. Kako je sa kašnjenjem počela, rekonstrukcija je sa kašnjenjima i trajala. Svo ovo vrijeme - uvijek je sve bilo pravdano riječima izvođača o „opravdanom kašnjenju iz opravdanih razloga“. O samom  izvođaču malo je rečeno. Mi o izvođaču dodajemo da o njegovom profesionalnom radu na rekonstrukciji dovoljno svjedoči i podatak da do danas Centralno spomen obilježje nije kompletno završeno. O kvalitetu i cijeni  radova, ostavljamo da govore merodavniji od nas.

Slika
spomenik

Već dva puna mjeseca nakon objave o zvaničnom završetku radova, ploče stoje naslonjene uza zid i postolje spomenika, nisu postavljene na mjesta predviđena i idejnim rješenjem rekonstrukcije spomen prostora. U razgovoru za naš radio zamjenik gradonačelnika Zvornika, Miloš Tomić, istakao je da je ostala obaveza izvođača radova koji su radili na rekonstrukciji spomenika, da dođu i postave ploče.

Slika
s

Možda se i postave nakon ovog našeg natpisa. Koliko je odgovornosti do izvođača – toliko je i do naručioca, koji je očito tokom svih ovih mnjeseci bio „blagonaklon“ prema izvođaču, prihvatajući sva obrazloženja. U razgovoru za naš radio zamjenik gradonačelnika Zvornika, Miloš Tomić, istakao je da je ostala obaveza izvođača radova koji su radili na rekonstrukciji spomenika, da dođu i postave ploče.

„Ploče su trebale biti vraćene još pre petnaestak dana, ali izvođači radova to nisu ispoštovali. Imamo obećanje u najkraćem roku da će biti postavljene, čime bi radovi na rekonstrukciji spomenika bili završeni u potpunosti”- izjavio nam je Tomić.

Slika
centralni spomenik

Centralno spomen obilježje u centru grada je spomenička cijelina-memorijalni ansambl posvećen četrdesetorici palih boraca u NOR-u, narodnom heroju Filipu Kljajiću Fići, kao i spomenik palim borcima u posljednjem otadžbinskom ratu.

Uređenje platoa i rekonstrukciju samog spomenika moramo da priznamo stpljivo su iščekivali svi građani, istina uz dosta komentara.