Zvornik / 19.05.2023

Zvorničani na pokloničkom putovanju danas pješače ka Foči

Slika
hodocasce

Na pokloničko putovanje krenula su pre šest dana petorica Zvoričana. Njih petorica prijatelja rešili su da prepešače put od Zvornika do manastira Vasilija Ostroškog za 11 dana, a na put su krenuli 14.maja.

Put manastira Ostrog, krenuli su kako su rekli da se pomole za zdravlje svojih porodica i sve dobre ljude Slaviša Кostić, Željko Miljević, Ljubiša Lukić, Srđan Hajduković i Lazo Simić. Za pokloničko putovanje su se pripremili i odredili dnevne maršute za svaki dan, kojih se evo pridržavaju i ovog šestog dana su krenuli i već pešaće put Foče, gde će prenoćiti, a sutra nastaviti put hodočašća do Šćepan Polja. Kako je išlo njihovo putovanje do sada.

Slika
hodocasce a
Slika
hodocasce

Prvi dan hododočašća pješačili su od Zvornika do Milića, gde su prespavali. Već prvog dana jedan od njih je uganuo nogu, ali je uspeo da stigne do Milića. Plan su ispunili i drugog dana su ranom zorom krenuli na put do Han Pijeska. Do odredište u Han Pijesak su svi stigli, pa i povrijeđeni Lazo Simić, koji je nažalost morao da se vrati zbog ozbiljnije povrijede u Zvornik. Za prijatelje Simićevo odsustvo je samo fizičko, računaju kao da je sa njima na cijelom putu. On će i doći pod Ostrog jedanaestog dana po njih i tako se zajedno sa njima i pokloniti svetom Vasiliju Ostroškom, kako su i planirali na početku putovanja.

Slika
hodocasce
Slika
hodocasce

Vrijeme im nije naklonjeno i uglavnom ih na pokloničkom putovanju prati  kiša, što njima nije  smetnja. Treći dan su put od Han Pijeska do Sokoca prešli bez većih problema, a tu ih sačekali prijatelji i odmor kod Milana Jolovića- Legende. Svanulo je i četvrto jutro i nastavak putovanja od Sokoca do Rogatice. Dobro raspoloženje prati hodočasnike bez obzira na tmuran kišni dan. uredno stižu u Rogaticu. Peto jutro kreću na put do Novog Goražda. Sinoć su stigli i odmorili, a  već jutros krenuli ka Foči. Njihovo putovanje do Foče zabeležili su fotografijama koje upravo i objavljujemo redosledom njihovog putovanja.

Slika
hodocasce

Na pokloničkom putovanju narednih dana pratićemo ih uredno objavama sajtu , a Slaviša Кostić nas je obradovao obećanjem da će nam se javljati i u program radija Osvit. Danas će preći veći deo puta i stići do Foče, a u narednih pet dana preostaju im odredišta Šćepan Polje, pivski manastir, Nikšić i zadnji dan manastir Vasilija Ostroškog, gde će im se pridružiti i Lazo Simić.

Put manastira Ostrog da se pomole za zdravlje svojih porodica i sve dobre ljude krenuli su Slaviša Кostić, Željko Miljević, Ljubiša Lukić, Srđan Hajduković i Lazo Simić.