Zvornik / 11.10.2023

Zvornik na konferenciji „CORE Days“ u Kotoru

Slika
k

Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10 odsto dok je u EU rast iznosio oko tri odsto, rečeno je na međunarodnoj konferenciji CORE days u Kotoru, gde je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj.

Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, i Srbija koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi evra. U izvještaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprijediti poslovno okruženje u cijeloj regiji.

Na otvaranju skupa govorio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je naglasio da se zalaže i promoviše dobrosusjedske odnose.

Rezultati prvog regionalnog indeksa pokazuju da je Hrvatska najbolje rangirana u regionu, kao članica EU koja ima relativno povoljno poslovno okruženje, i to sa posebno visokim rezultatom u oblastima kao štu su makroekonomska stabilnost i vladavina prava. Srbija je na drugom mjestu sa odličnim rezultatima u eFiskalizaciji i elektronskim sistemom za izdavanje građevinskih dozvola. Potom se ističe Crna Gora sa poreskom reformom i ukidanjem doprinosa za zadravstvo što je imalo pozitivne efekte na rast privrede i naplatu budžetskih prihoda. Albanija je na četvrtom mjestu sa više od 1.000 digitalizovanih usluga za oko 2,8 miliona korisnika. Sjeverna Makedonija je rangirana peta sa pozitivnim pomacima u pogledu kvaliteta regulative, a na začelju tabele su Kosovo* i Bosna i Hercegovina.

Slika
k

Regionalni menadžer IFC-a za zapadni Balkan Nikolas Markijer poručio je da promovisanje regionalne integracije i podsticanje održivog društveno-ekonomskog razvoja leži u srži njihove misije na Zapadnom Balkanu.

Konferencija u Kotoru bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže mreži od 44 lokalne samoprave iz cijelog regiona koje su sertifikovane u poslednjem ciklusu.

Konferenciju CORE days 2023 – Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski, organizuje NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE Partnership) predstavlja platformu za dijalog i razmjenu najboljih reformskih rješenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske, uključujući i nove članove.