Multimedija / 12.03.2023

30 godina Drugog odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS Šekovići

Slika
akademija sekovici

U Šekovićima je obilježeno 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići  uz brojne goste, pripadnike jedinice, članove porodica poginulih, građane. U Crkvi pokrova Presvete Bogorodice u Šekovićima, održan je u parastos poginulim pripradnicima jedinice, a potom i položeno cvijeće u spomen-sobi. Održana je i prigodna akademija u Domu kulture  i postrojavanje  preživjelih pripadnika Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići u Tišči, mjestu gde su i osnovani.

Slika
polaganje cveca

Na akademiji uz predstavljanje ratnog puta jedinice, istaknuto je i da poslije rata počinje prava golgota za mnoge pripadnike ovog odreda. Hapšenja, dugotrajna ispitivanja, istražni zatvori i višegodišnje presude zatvora. U ovoj borbi pripadnici ovog odreda ostaju usamljeni, bez pomoći i podrške institucija Republike Srpske. Ipak, ostaju hrabri i dostojanstveni kakvi su i bili tokom rata.

Slika
sinisa karan

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, koji je prisustvovao obilježavanju godišnjice izjavio je :

 „Važno je pamtiti i podsećati pogotovo ove mlade generacije koje dolaze, da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedno  sa  vojskom i narodom  branilo Republiku srpsku u toku zadnjeg Otadžinsko-odbrambenog rata. Ovo je prilika da odamo dužnu pažnju i zahvalnost poginuliim policajcima za sve ono što su učinili, branili, odbranili i ostavili nam čvrstu i snažnu Republiku Srpsku. Vrijeme je kada moramo iznova da činimo sve za njihove porodice, djecu, ali i da u miru na njihovoj žrtvi stvaramo mirnu i stabilnu Republiku Srpsku – rekao je Karan. On je dodao da je ovo i prilika da odamo dužnu pažnju svakom od 782 poginula pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, od kojih su 144 pripadnici specijane brigade policije i 21 pripadnik Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići.

Slika
akademija sekovici

Na akedimiji načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić, pozdravljajući skup je  istakao da se Šekovići ne mogu nikada dovoljno zahvaliti pripadnicima Drugog odreda Specijalne brigade policije za sve što su uradili za njih i Republiku Srpsku i zamolio da se o njima povede više brige u isntitucijama.

Slika
milos lazic

Komandant jedinice Miloš Stupar, je podsetio da su bili uz svoj narod kada je bilo najteže. Stupar je naglasio da knjiga  „Ratni put jurišnika i specijalaca“ autora Ljubiša Milutinović, nema književnu vrijednost, ali je ovekovečila ratni put jedince. Za knjigu je rekao da je istinita i dokumntovana, da su događaji opisani od samih učesnika i ona je značajan dio obilježavanje 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići .

Slika
milos stupar

Autor  knjige „Ratni put jurišnika i specijalaca“  Ljubiša Milutinović je na akademiji istakao da  im je želja bila od samog starta da prikažu istinu, koja ako se ne zapiše i ne objavi biće zaboravljena. Milutinović je ponovio da se ono što se ne zapiše  zaboravi,  a da onda i ono što su doživeli kao da nije bilo. Brojni video zapisi i fotografije zabilježeni sa svih ratišta gde je jedinica bila, ostaju u dokumentaciji.  

Slika
ljubisa milutinovic

 

Učesnicima akademije  u okviru obilježavanja 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići  ukratko je i prezentovan ratni put ove jedinice:

Slika
jedinica sekovici

„Ratni put ove jedinice počinje 10. marta 1993. postrojavanjem na sportskom poligonu u Tišči, kao Treća čete sarajevsko-romanijskog odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS, koju si činili mladi, ali veoma iskusni vojnici iz Birča, iz Šekovića, Tišče, Vlasenice, Milića, Papraće i iz kladaljske i živiničke opštine, koji si izbjegli na srpske teritorije.  Komadant je Milorad Pelemiš, a zamijenik Miloš Stupar. Odlazi se sa terana na teren, iz akcije u akciju tamo gdje je pomoć srpskom narodu bila najpotrebnija, u Birču, u Višegradu, Skelanima, oko Sarajeva, na Ozrenu. Još dugo će se pamtiti borba na Majevici u aprilu 1995. godine kada su specijalci iz Odreda Šekovići izvršili deblokadu vojske i policije iz okruženja na releju Stolice na Majevici. Zbog velike hrabrosti i junaštva pripadnika ove jedinice, bili su omiljeni u narodu i ulivali su veliku sigurnost gdje god su učestvovali u odbrani srpske teritorije i srpskog naroda.

U martu 1994. godine dolazi do reorganizacije Specijalne brigade policije MUP RS, i Treće čete sarajevsko-romanijskog odreda Specijalne brigade policije MUP-a RS, prerasta u Drugi odred Specijalne brigade policije Šekovići, komadant je Miloš Stupar, a zamijenik je Aleksa Vukašinović. U junu 1995. godine za komadanta odreda je postavljen  Rado Čuturić, koji je poginuo na Ozrenu iste godine 23. septembra. Svi komadiri vodova odreda teže su ranjavani i poslije se opet vraćali na raspolaganje u jedinicu kao i veliki broj pripadnika odreda. Tokom postojanja 21 pripadnik ovog odreda je poginuo, 77 ih je ranjeno od kojih neki dva ili tri puta. Medaljom „Petra Mrkonjića“ Drugi odred Specijalne brigade policije MUP-a RS Šekovići , odlikovan je  17.11.1995. godine.“