Emisije / 17.08.2020

Bez žena na rukovodećim mestima

Slika
<a href="https://stocksnap.io/photo/woman-working-X1UWAJB4VU">Photo</a> by <a href="https://stocksnap.io/author/kristinhardwick">Kristin Hardwick</a> on <a href="https://stocksnap.io">StockSnap</a>

Umesto razumevanja i podrške, žene su gde god je to moguće isključene iz društvenih tokova i trpe nepravde svih vrsta. U sredinama gde su prisutni stereotipi u kojima se žena stavlja u podčinjen položaj, diskriminacija dostiže često i nivo u kome se opravdavaju sve vrste nasilja.

Dok čekamo da se po pitanju rodne ravnopravnosti žene iz Zvornika  izbore za veće prisustvo u upravljačkim strukturama vlasti, lepo je čuti i kako su se žene za svoja prava  bore u drugim sredinama. Na nivou BIH Fondacija “Lara” iz Bijeljine se profilisala kao organizacija žena  koja se kroz svoje aktivnosti  zalaže za ravnopravnost i ekonomsku samostalnost žena, godinama ukazujući i boreći se protiv rodno zasnovanog nasilja nad ženama u porodici i društvu. Kroz brojne aktivnosti i projekte, aktivistkinje „Lare“ imaju zavidno iskustvo po pitanju rodne neravnopravnosti prisutne na prostoru cele BIH. O aktivnsotima i radu Fondacije “Lara” iz Bijeljine razgovaramo sa direktoricom Radmilom Žigić.

Ovaj tekst i fono zapis su nastali u okviru webinara "Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju". Sadržaj je isključiva odgovornost Udruženja BH novinari i Medicus Mundi Mediterania i ne održava nužno mišljenje ACCD.