Zvornik / 21.02.2024

Brza cesta Bijeljina-Sokolac preko Zvornika -tema sastanka Ivanovića i Čubrilovića

Slika
s

Danas je u Gradskoj upravi Zvornik  održan sastanak delegacije Grada Zvornika,  koju je predvodio gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović i delegacije Vlade Republike Srpske koju je predvodio Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, a povodom izgradnje brze saobraćajnice Bijeljina-Sokolac.Sastanku su prisustvovali i predstavnici ,Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i kineske kompanije Šandong.

Slika
s

Kako je rekao gradonačelnik Ivanović tema današnjeg sastanka je projekat brze ceste Bijeljina -Sokolac sa akcentom na područje grada Zvornika. Brza cesta, dužine 160 kilometara gradiće se od Bijeljine, preko Zvornika, Milića, Han Pijesaka do Sokoca. 

Slika
s

“Ovaj projekat je od velikog značaja za razvoj grada Zvornika ali i istočnog dijela Republike Srpske. Grad Zvornik i gradske službe maksimalno će se uključiti u realizaciju ovog projekta, kako bi doprinjeli da ovaj projekat što brže i efikasnije bude završen i stavljen u funkciju”-kaže Ivanović.

“Danas sam iskoristio priliku da ministra Čubrilovića upoznam i sa drugim projektima, koji se prije svega tiču saobraćajne infrastrukture na području Zvornika.Uputio sam molbu za revitalizaciju i rekonstrukciju magistaralnog puta od Karakaja  do mjesne zajednice  Divič, od nekih 8 kilometara, s obzirom da ta magistralna dionica nije rekonstruisana nekih 20 godina.Takođe,upoznali smo ga i sa projektom izgradnje lokalnog puta iz  centra grada preko mjesne zajednice Šćemlija do mjesne zajednice Glumina i Orahovac, koji je jako bitan za naš grad.Još više taj projekat dobija na značaju kada smo sagledali projekat brze ceste, jer petlja se radi u Orahovcu,tako da će građani za nekih pet minuta biti u prilici da se uključe na brzu cestu Zvornik –Sokolac ili prema Bijeljini”-pojašnjava Ivanović.

Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, rekao je da je današnji sastanka održan povodom potpisivanja memoranduma sa firmom Šandong  o izgradnji brze ceste Bijeljina-Sokolac.

Slika
s

 “Akcenat je danas stavljen svakako na obilaznicu oko Zvornika i najfrekventnije dionice u samom Zvorniku i granični prelaz Šepak i Karakaj. Memorandum sa kineskom kompanijom Šandog potpisan je krajem 2022.godine i mislim da je krajnje vrijeme  da se krene sa realizacijom projekta .Vrlo je važno reći da će u Zvorniku, ta  dionica 2, kako je u projektu obilježena, dobiti prioritet,to je Karakaj i Šepak,koja će imati prioritet za početak radova.

Slika
s

“Ukupna, procjenjena vrijednost projekta iznosi oko 1.3 milijarde eura a ova dionica o kojoj mi govorimo,Šepak-Karakaj,koja je duga oko 27 kilometara,koštaće oko  200 miliona eura”-pojašnjava Čubrilović.