Zvornik / 17.08.2023

Dr Stević:Kako da prepoznate simptome stomačnog virusa

Slika
Dom zdravlja

Ljeto je uobičajen period oboljevanja od stomačnog virusa a u zadnjih nekoliko dana i u zvorničkim zdravstevenim ustanovama javio se veći broj pacijenata, upravo sa simptomima ovog virusa.

Kako nam je rekla načelnica Službe porodične medicine Doma zdravlja Zvornik,dr Natalija Stević, u Službi porodične medicine djelimično je povećan broj pacijenata sa crijevnom virozom i to kod odrasle populacije.

“Klinička slika može  da ide od blage do teške.Ono što dominira od simptoma je pojava muke,povraćanja,grčeva u stomaku,proliv,iscrpljenost,gubitak apetita kao i  i povišena tjelesna temperatura.Simptomi obično traju od tri do sedam dana,terapija je simptomatska,što znači da se primjenjuju lijekovi za spuštanje povišenje tjelesne temperature,lijekovi za rehidrataciju  koji se odnose na nadoknadu tečnosti,čajevi,prilagođena ishrana- kuvana   riža,mrkva,krompir,banane,dvopek i bistra supa. Ono što treba izbjegavati su jaja,masna,začinjena i pržena hrana,kafa,alkohol i cigarete” ističe doktorica Stević.

U slučaju da se simptomi pogoršavaju i da vam  je opšte stanje lošije iz dana u dan,potrebno je da se javite ljekaru ili pedijatru ako su u pitanju djeca.

“Savjeti koji se prepuručuju u sprečavanju stomačnih virusa su redovno pranje ruku,adekvatna priprema hrane kao i izbjegavanje hrane koja nije adekvatno termički obrađana,jačanje imuniteta unosom vitamina i minerala, unošenje dovoljne količine tečnosti,i naravno izbjegavanje kontakta sa osobama koje su zaražene stomačnim virusom”-kaže Stević.