Zvornik / 20.09.2021

Ivanović : Svi učenici pohađaju redovno nastavu u područnom odeljenju u Liplju

Slika
title

U područnoj školi u Liplju, koja radi u sastavu Osnovne škole  „Sveti Sava“ u Zvorniku, nakon bojkota nastave na početku nove školske godine, danas se nastavni proces odvija normalno.

 „ Nedavno smo imali sastanak sa roditeljima i dogovorili da učenici pohađaju nastavu, a da se ovaj problem proba riješiti mimo njih „, pojašnjava direktor Osnovne škole „ Sveti Sava“ Gorana Ivanovića  Prema njegovim riječima na početku školske godine od ukupno devet učenika, šest je bojkotovalo nastavni proces. Danas nastavu pohađa svih devet učenika.

Ivanović je dodao da su roditelji danas podnijeli zahtjev školi od koje traže da im napismeno obrazloži zašto u djačkim knjižicama ne može biti upisan naziv jezika kao bosanki jezik .  On je podsjetio da je zasada postignut dogovor da djeca nastavu prate do 30 septembra, do kada će škola odgovoriti na zahtjev roditelja. „ Isti zahtjev je i prošle godine bio upućen resornom ministarstvu i dobili su odgovor, a ove godine traže to i od naše škole“ , dodaje Ivanović .

Roditelji ovih učenika traže da se u knjižice, odjeljenjske knjige i u ostalu pedagošku dokumentaciju upisuje bosanski jezik, a mi to kao škola nismo u mogućnosti,  jer pedagošku dokumentaciju moramo voditi u skladu sa zakonom i pravilnikom koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Jezik se mora evidentirati u skladu sa Ustavom, što znači da mi u pedagošku dokumentaciju možemo da upišemo bošnjački jezik ili jezik bošnjačkog naroda“  naglasio je Ivanović