Zanimljivosti / 02.09.2022

Izgled usana otkriva kakvo vam je zdravlje!

Slika
us

Verovali ili ne, izgled usana može dosta toga da otkrije o celokupnom stanju vašeg organizma, kažu stručnjaci. Neki od ovih problema su bezazleni i rešavaju se jednostavno, a neki zahtevaju čak i lečenje. Zato dobro pogledajte svoje usne i pročitajte šta govore o vašem zdravlju.

Suve usne koje se perutaju - ovo je najčešće znak da ste dehidrirali, pa umesto da nanosite sloj za slojem balzama sa usne, naviknite se da pijete vodu tokom celog dana i rešavajte problem "iznutra". Pokušajte da se oduprete porivu da se oblizujete, jer će pljuvačka samo dodatno isušiti kožu. Ako su usne grube i posle nekoliko dana tokom kojih ste pili više vode, uradite blagi piling za usne i tokom nekoliko dana ih hidrirajte nekim od medicinskih balzama za usne, bez sjaja, boje i ukusa.

Pukotine u uglovima usana - neprijatne ranice na uglovima usana izaziva nedostatak vitamina B6. Ovi vitamini su važni za zdravlje nervnog sistema. Osim toga, neophodni su i za stvaranje serotonina i dopamina, koji regulišu raspoloženje i motivaciju, kao i melatonina, hormona sna. Dobar izvor ovih vitamina su šargarepa, piletina, jaja, riba, meso, spanać, koštunjavo voće, banane, brokoli...

Usne su nejednake boje - uzroci ovog stanja kreću se od potpuno bezazlenih, npr. jeli ste ili pili nešto što je ostavilo tragove, do problema sa jetrom. Ako su vam usne nejednake boje duže vreme, obratite se lekaru, naročito ako primećujete da se generalno loše osećate. Do neprirodne prebojenosti usana može da dovede i pušenje.

Bledilo - usne mogu biti blede ako se uopšte ne izlažete suncu. Ako je to slučaj, pravo u šetnju, ali ipak nanesite kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom. Ali ako boravite na svežem vazduhu i ne krijete se od sunca, a usne su vam znatno bleđe nego obično, trebalo bi da proverite krvnu sliku, pošto je ovo jedan od simptoma anemije.

Osetljivost - ako su vam usne osetljive na dodir i malo crvenije na ivicama, možda je reč o alergiji. Lokalna alergijska reakcija obično je znak da vam pomalo smeta neki od sastojaka paste za zube ili ruža koji koristite. Ako promenite proizvode koje koristite, posle dan-dva problem će biti rešen.