Multimedija / 02.02.2023

Mural u ulici Braće Obradović – “Stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“

Slika
mural

Juče je završen mural na potpornom zidu  u ulici Braće Obradović u Zvorniku što predstavlja prvi dio projekta „Tematska staza: Stopama kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića“, koji realizuje Turistička organizacija Grada Zvornika, koji se finansira iz sredstava Turističke organizacije Republike Srpske.

Slika
mural

Kako je za Osvit radio rekla direktorica Turističke organizacije Zvornik,Ivana Đokić-Milanović  mural je oslikao zvornički slikar Dejan Vidaković ,a da bi vjerodostojno bio prikazan istorijski trenutak posjete Kralja Aleksandra Zvorniku,kada je i nastala ideja za gradnju željeznog mosta.Projekat izrade murala realizovan  je u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom na čelu sa profesorom Stanislavom Tomićem.

Ovo je prvi dio projekta Kraljevim stopama,a nakon završetka murala planirano je postavljanje dvojezične informativne table na srpskom i engleskom jeziku,uz pojašnjenje šta mural zapravo prikazuje.

Slika
mural

U martu mjesecu je planirana promotivna šetnja Kraljevim stopama koja predstavlja završni dio cijelog projekta,a osmišljena je tako da staza povezuje nekoliko tačaka, a sve imaju istorijski motiv. Te tačke su Hram Rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče,koji krase zvona koja su poklon Kralja Aleksandra, zatim kuća Stanka Nikolića, koja je sada u vlasništvu eparhije zvorničko-tuzlanske, Most kralja Aleksandra Prvog Karađođrđevića i podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku.