Zanimljivosti / 02.09.2022

Najbolji starinski kolač na svetu!

Slika
buh

Napravite ukusan starinski kolač koji će vas vratiti u detinjstvo. To su buhtle sa puno džema koje su uvek bolje kada se prave kod kuće, nego kupuju u pekari.

Potrebno je:300 ml mleka, 1 jaje+1 žumance,korica limuna,50 ml ulja,20 gr kvasca,1 kašičica šećera,malo soli,550-700 gr brašna,džem po želji.

Priprema:

U 100 ml mleka izmrviti kvasac, dodati šećer i ostaviti da zapeni. Jaje i žumance izmutiti žicom u vanglici pa dodati kvasac, ostatak mleka, ulje, koricu limuna  i pola brašna.Dobro izlupati varjačom pa dodavati brašno  i lupati testo da testo bude srednje tvrdo, više mekše nego tvrđe. Pokriti folijom i krpom ostaviti na toplom da se udvostruči. Razviti  testo za pola cm.  Seći veće kvadrate pa stavljati džema punu kašiku. Skupiti ivice i prstima spojiti. Pleh podmazati uljem, uvaljati buhtlu u ulje , okrenuti i ređati u pleh praveći malu razdaljinu. Pokriti i ostaviti da nadodju oko 15 minuta. Rernu treba da zagrejete na 200 stepeni C pa kad staviti buhtle u rernu smanjiti na 180 stepeni C. Peći oko 45 minuta da kad ih podignete one da budu  lagane. Pokriti krpom, posuti prah šećerom i vanilin šećerom.