Zvornik / 28.06.2022

Postavljeni svi stacionarni radari, ali još nisu u funkciji

Slika
stacionarni radar 1

Krajem maja na  području Policijske uprave Zvornik počelo je postavljanje stacionarnih radara, fiksnih kamera za mjerenje brzine kretanja vozila. Prvi radar na području grada Zvornik bio je postavljen u Orahovcu.

Na području Zvornika, stacionarni radari su pored Orahovca postavljeni i u naseljima Branjevo i Drinjača, saznajemo od portparolke Policijske uprave Zvornik Danijele Madžarević.

Slika
Radar 2

Podsjećamo da  u gradu, u naselju B blokovi već nekoliko godina postoji stacionarni radar u kome se nalazi tkz. šetajuća kamera . To znači, pojašnjava Madžarević, da se ova kamera koristi pored Zvornika, i za dva stacionarna radara koji su  postavljeni u Milićima

Na podučju ove uprave stacionarni radari su postavljeni i na tri lokacije na području opštine Bratunac – ulica Drinska i naseljima  Moštanice i Kravica, a po jedan u Potočarima, opština Srebrenica i u Vlasenici ulica Romanijska.

Sada je u toku instaliranje neophodne tehničke opreme i povezivanje sistema, potvrdila je Madžarević, koja je podsjetila da se stacionarni radari postvaljaju u okviru projekta “ Unapređenje bezbjednosti saobraća” te da je nabavljeno 100 stacionarnih rada i 10 presretača za cijelu Republiku Srpsku.

Danijela Madzarevic

Portparolka Policijske uprave Zvornik Danijela Madžarević uputila je apel vozačima na dodatni oprez i da prilagode brzinu kretanja  uslovima na putevima.

Stacionarni radarski sistem ima mogućnost automatske detekcije brzine, za sva vozila u vidnom polju, do 320 kilometara na čas, u dolasku i odlasku. Pomenuti sistem detektuje prekršaje prekoračenja brzine kretanja vozila nakon kojeg se vozač automatski registruje i sankcioniše u skladu sa zakonom.  Kaznene sankcije dolaze na adresu vlasnika vozila kojim je prekršaj prekoračenja brzine počinjen, a prvo se provjerava da li je vlasnik upravljao vozilom u vrijeme koje je stacionarni radar evidentirao.

D.J