Novosti / 09.01.2024

„Simbol slobode“ - proslava Dana Republike Srpske

Slika
9.januar

Dan Republike Srpske praznuje se svake godine, u zavisnosti od okolnosti, još od 1993, kada je prvi put obilježen, Ove godine Dan Republike Srpske obilježava se pod sloganom „Simbol slobode“.

U svim gradovima i opštinama Srpske, kao i u Brčko distriktu, obilježavanje Dana Republike   počelo  juče 8. januara, svečanim polaganjem vijenaca   i odavanjem počasti palim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu 

Juče su, povodom Dana Republike Srpske u Banja Luci, na više lokacija položeni vijenci. Odata je počast  i položeni su vijenci na Trgu palih boraca NOR-a na groblju Sveti Pantelija, a položeni su vijenci i na Spomen kosturnici na Gradskom groblju u Banjaluci. Odata je počast palim borcima NOR-a i palim borcima VRS.

Vijence na groblju Sveti Pantelija i spomeniku borcima NOR-a položili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić kao i predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković.

„Republika Srpska je pokazala da je zajednica ljubavi i solidarnosti. Proslaviili smo mnoge praznike posljednjih dana u miru, sreći i toleranciji,“ rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

 Proslava Dana Republike Srpske 8. januara nastavljena je popodnevnom svečanom akademijom koja je održana u Sportskoj dvorani „Borik“. Akademiji su prisustvovala samo lica sa svečanom pozivnicom, brojne zvanice iz regiona i svijeta. Svečanoj akademiji prisustvovale su zvanice iz javnog, kulturnog i političkog života Republike Spske, BiH i Srbije, a nakon toga upriličen je prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Banjaluci.

Svečanom akademijom su istaknuti kulturnо-civilizacijski dometi srpskog naroda zapadno od Drine, neodvojivi od istorije Srba sa istočne obale rijeke Drine, Isprepleten je ovaj narativ sa celokupnom istorijom Srba na Balkanu i šire, sa posebnim osvrtom na prekodrinske Srbe koji su ostavili neizbrisiv trag u srpskoj i svjetskoj baštini. Posebno je istaknut na Svečanoj akademiji istorijski i političko-ekonomski razvoj Republike Srpske.  

Centralni događaji obilježavanja Dana Republike,  pod sloganom „Simbol slobode“, planirani su za danas 9. januar.

U jutarnjim satima u Banjaluci u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u 9 časova, svetu arhijerejsku liturgiju predvodiće Njegova svetost partijarh srpski Porfirije sa Njegovim preosveštenstvom vladikom banjalučkim Јefremom uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

U podne u Banskom dvoru, povodom Dana Republike, predsjednik RS Milorad Dodik uručiće odlikovanja zaslužnih ličnosti i institucija koji su imali veliku ulogu u stvaranju i očuvanju Srpske. Biće uručena i posthumna odlikovanja.

Danas, po prvi put u večernjim satima, od 17  časova na Trgu Krajine u Banjaluci je svečani defile u kojem učestvuje rekordan broj, oko 3.000, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, predstavnika javnog i civilnog sektora.  Posebnu čar, proslavi će dati i dron spektakl na nebu iznad Banjaluke, koji će biti priređen pomoću tehnologije video-mapiranja uz pomoć 200 dronova.

Nakon okončanja defilea uslediće koncert u čast Republike. Na Trgu Krajine, na koncertnoj bini će prvo nastupiti Danica Crnogorčević, zatim Baja Mali Knindža, Aca Lukas i Miroslav Ilić. Danica Crnogorčević, će premijerno izvesti pjesmu "Za život Srpske", a zatim i "Pukni zoro" zajedno sa Policijskim orkestrom MUP-a Republike Srpske. Premijerno će izvesti pjesmu posvećenu Republici Srpskoj i Baja Mali Knindža, a posle njih dvoje, pjevaće Aca Lukas i Miroslav Ilić.

Dan Republike Srpske je, podsjećamo, utemeljen 9. januara 1992. godine kada je Skupština srpskog naroda u BiH donijela Deklaraciju o proglašenju republike pod nazivom Republika srpskog naroda BiH,  koji je kanije pormenjen u Republika Srpska, čime je utemeljena današnja Repubila Srpska.