Multimedija / 03.07.2024

Zvornik izbori : sa 15 do 20 biračkih mjesta objedinjeni rezultati automatski unešeni u centralnu bazu 

Slika
GIK 24

Radio Osvit će u narednim mjesecima izvještavati o izbornim temama od značaja za svakog građanina. Cilj je da vas podstaknemo na  kritičko razmišljanje i motivišemo da ostvarite svoje biračko pravo izlaskom na izbore.  Da budete aktivni učesnici, da počnete postavljati pitanja, tražite informacije,  da steknete samopouzdanje da vaš glas vrijedi.

U serijalu emisija „Izbori se – glasaj i odluči“, u narednim mjesecima biće riječi o izbornom zakonu, promjenama u biračkim odborima, prilikom glasanja i slično, te vas molimo da nam pomognete u identifikovanju tema koje vas zanimaju.

U prvoj emisiji govorimo o izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Mi ćemo se fokusirati na najznačajnije novine u izbornom procesu , iako je paket mjera visokog predstavnika obuhvatio više od stotinu izmjena Izbornog zakona. Najvažnije je da sve one imaju za cilj fer i pošteniji izborni proces, te efikasniju zaštitu demokratske volje građana izražene na izborima.

O najbitnijim  izmjenama  u Izbornom zakonu razgovarali smo sa predsjednikom Gradske izborne komisije (GIK)Zvornik  Mustafom Arifovićem koji kaže da se jedna od važnijih odredbi tiče načina izbora predsjednika i članova biračkih odbora.

Arifovic 24

 

„Predsjednike biračkih odbora od sada će imenovati Centralna izborna komisija (CIK) koja je raspisala javni konkurs na koji su mogli da se prijave svi potencijalni kandidati. CIK će najprije sprovesti obuku trenera koji će dalje obučavati predsjednike biračkih odbora i njihove zamjenike. Što se tiče imenovanja ostalih članova biračkih odbora, od sada pravo da ih predlože imaju samo ovjereni politički subjekti koji u postojećim skupštinama opština i gradova imaju dodijeljene mandate, odnosno odbornike. Novi politički subjekti, koji do sada nisu imali predstavnike u Skupštini, neće moći predlagati članove biračkih odbora, a praćenje izbornog procesa moći će da ostvare putem posmatrača“, pojasnio je predsjednik GIK Zvornik Mustafa Arifović.

U objavljenim izmjenama Zakona nova je odredba kojom se definišu izborne tehnologije kao skup informaciono-komunikacionih  programa, uređaja, metoda, postupaka i opreme  koja će se koristiti u izbornom procesu. Ova tehnologija neće se koristiti na svim biračkim mjestima  i za sada će se implementirati kao pilot projekat.

„Zvornik kao izborna jedinica je uključen u pilot projekat koji se odnosi na primjenu biometrije, odnosno provjere identiteta i identifikacije na biračkom mjestu gdje će se skenirati lična karta i otisak prsta, i na kraju dana , kada se budu objedinjavali rezultati, biće automatski unošeni u aplikaciju koja će direktno slati rezultate u centralnu bazu.Taj pilot projekat se odnosi na 165 biračkih mjesta u 10 gradova u BiH. Mi očekujemo da će projekat biti realizovan na 15 do 20 biračkih mjesta u Zvorniku. Naravno , potrebno je da budu ispunjeni određeni preduslovi , a tu prije svega mislim na dobru pokrivenost signalom i kvalitetnu internet konekciju na samom biračkom mjestu“, naglasio je Arifović.

Arifovic 24 222

 

Predsjednik GIK Zvornik osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona koje se tiču takozvanog „preferencijalnog“ glasanja.

„Kod glasanja za predstavnike u Skupštini Grada na otvorenim listama imaćemo najprije razvrstavanje i prebrojavanje glasova po političkim subjektima, a zatim i unutar njihove liste. Svaki glasački listić na kojem bude zaokruženo više od tri kandidata unutar liste jednog političkog subjekta neće se uzimati u obzir za pojedinačne kandidatske glasove. Dakle, može se glasati za najviše troje kandidata s jedne liste političkog subjekta i u tom slučaju glasovi će se računati kandidatima koji su zaokruženi. Svi ostali listići gdje nije zaokružen nijedan kandidat pojedinačno , ili je zaokruženo više od troje biće smatrani samo kao glas političkog subjekta. Na taj način mogu se spriječiti određene manipulacije i omogućiti brže utvrđivanje izbornih rezultata“, naglasio je predsjednik GIK Zvornik Mustafa Arifović.

ARIFOVIC I VESKO

 

Ovo su samo neke od najbitnijih promjena Izbornog zakona. Predsjednik GIK Zvornik je u prvoj emisiji iz serijala „Izbori se-glasaj i odluči“ detaljnije govorio i o brojnim drugim novinama koje se tiču izbornog procesa. Emisiju možete poslušati u audio formatu na linku:

https://podcasters.spotify.com/pod/show/radio-osvit-zvornik/episodes/Izbori-se-e2le2rp

Takođe, dijelove iz emisije u kraćem video formatu imate priliku vidjeti i na You tube kanalu radija Osvit, tako da se možete dodatno informisati o izbornim pravilima.

Naš cilj je i da vas aktivno uključimo u komunikaciju o izbornim temama, te da nam pomognete u identifikaciji oblasti koje vas interesuju.Zato smo napravili i anketu o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Kristijan Šmit i na koju ste mogli odgovoriti na sajtu radija Osvit u proteklih nekoliko dana. Po rezultatima ankete, sa suštinom izmjena Izbornog zakona upoznato je svega nešto više od 50% ispitanika. Takođe , nešto više od 50% učesnika ankete smatra da se uvođenjem novih tehničkih procedura dodatno osigurava glas svakog građanina. Čak 73% ispitanika  izjasnilo se da su im bolji uslovi za život u mjesnoj zajednici, privredni i ekonomski razvoj najvažniji cilj zbog kojeg bi glasali na lokalnim izborima.

Grafikon

Mišljenja građana su podijeljena o pravičnosti medija u izvještavanju o izbornom procesu, kao i o važnosti glasa na izborima i informisanosti o načinu plaćanja članova biračkih odbora . Dva podatka iz naše ankete zabrinjavaju: Prvi je da je oko 55% ispitanika svjedočilo izbornim prevarama ili nepravilnostima u posljednih 5 godina, a drugi je da čak 82 % anketiranih nema povjerenje u izborni proces i glasanje.

Pratite nas i budite informisani!