BIH/Srpska / 09.01.2022

Centralno obilježavanje 30 godina postojanja RS i proslava Dana Republike u Banja Luci

Slika
Defile

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je liturgiju u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, osvještao slavski kolač povodom današeg praznika. U prigodnom obraćanju nakon liturgije patrijarh Porfirije je rekao da je Republika Srpska prezime za mnoge ljude koji imaju svoje ime, za mnoge pravoslavne hrišćane koji žive na ovim prostorima.

- Braćo i sestre i moji su korijeni ovdje i znam svoju đedovinu, znam da je tu dubok korijen pravoslavne hrišćanske zemlje. Ako znamo ko smo, znamo svoje prezime, ma koliko mali, jaki smo, jaki zajednicom sa Bogom, njegovom blagodaću, ljubavlju - naglasio je srpski patrijarh Porfirije.

Slika
Porfirije

Praznik je obilježen i svečanim defileom u kojem učestvuje najveći broj učesnika do sada, skoro 2.800. Prvi put zajedno učestvuju helikopteri MUP-a Srpske i konjica.  Svečani defile povodom Dana Republike predvodili su  predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsjendištva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač .

Slika
Priznanja

Povodom obilježavanja 30 godina postojanja Republike Srpske i proslave Dana Republike, sinoč je predsjednica Srpske Željka Cvijanović uručila odlikovanja i priznanja zaslužnim institucijama i pojedincima.

Među nagrađenim se našlo i nekoliko Zvorničana. Plaketa Sveti Stefan dodijeljena je davaocima krvi iz Republike Srpske, koji su krv darivali 100 i više puta, a jedan od njih je i naš sugrađanin Mile Blagojević.

Priznanje u vidu plakete Sveti Stefan dobili su i najbonji studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, u zemlji i inostranstvu, kao i stipendisti Fonda dr Milan Jelić:

– Rajko Petrović iz Zvornika, najmlađi doktor nauka u istoriji Fakulteta političkih nauka u Beogradu i stipendista Fonda dr Milan Jelić

– Ana Đokić iz Zvornika, stipendista prvog ciklusa Fonda Dr Milan Jelić na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Plaketa Palata Republike dodijeljena je učenicima osnovnih škola u Republici Srpskoj, osvajačima prvih mjesta na republičkim takmičenjima, a među nagrađenim su Danilo Birčaković i Aleksandri Vukadinović.

Medaljom zasluga za narod odlikovana je kompletna Republička komisija za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske,a jedan od članova je i Zvorničanin Dragoljub Reljić.