Zvornik / 29.10.2022

Dom zdravlja Zvornik-od ponedjeljka počinje vakcinacija protiv gripa

Slika
title

Od ponedeljka u zvorničkom Domu zdravlja počinje vakcinacija protiv gripa a trenutno je stiglo 250 doza četvorovalentnih vakcina. Kako je rekla za Osvit radio  dr Cvijeta Ostojić Vasić, načelnica higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik, očekuju da naredne sedmice stigne i preostali broj vakcina,jer su planirali 750 doza.

Vakcine su besplatne  i svi pacijenti od ranije znaju koje su indikacije na osnovu kojih mogu da dobiju  vakcinu.To su pacijenti koji su na hemodijalizi,koji su transplantirali organe,pacijenti koji boluju od šećerne bolesti,kardiohirurški pacijenti,djeca koja su liječena od reumatske groznice i imaju promjene na srcu, i od cistične fibroze pluća.

 Pravo na besplatnu vakcinu protiv gripa imaju i  svi zaposleni na infektivnim odjeljenjim,pacijenti koji boluju od mišićne distrofije i multipliskleroze, i osobe koje se liječe od malignih bolesti.U ovu grupu spadaju i svi zaposleni i korisnici doma za stara lica.

 Što se tiče komercijalnih vakcina, očekuju da vakcine stignu za petnaest dana,cjena još uvjek nije poznata,a svi građani koji su zainteresovani da prime vakcinu, a ne pripadaju ovoj kategoriji ,mogu se informisati u Domu zdravlja.

Vakcinacija će se obavljati svakim radnim danom od 8 do 14 časova.