Zvornik / 09.03.2023

Gostovanje Zorana Stevanović na ATV: Za „Aluminu“ stečaj “Birča” veliki teret

Slika
Zoran Stevanovic

Od vesti vezano za aktuelna dešavanja u Zvorniku danas prenosimo  tekst o gostovanju predsjednika Upravnog odbora ovog preduzeća, Zoran Stevanovića na ATV-u.

Gostujući na televiziji ATV, Stevanović  je rekao da je „Alumina“ velika kompanija u kojoj se promjene dešavaju iz sata u sat, te da su žive aktivnosti svakodnevne I istakao da je prethodni menadžment uradio puno na samoj organizaciji kompanije.

„Danas je „Alumina“  jedan veliki, dobro uvezan sistem koji ima neke svoje slabe tačke, kao i svaki veliki sistem. U budućnosti treba raditi da se jedna po jedna slaba tačka uklanja, odnosno, da se mogući udari na sistem s tog aspekta smanje ili amortizuju u potpunosti”, izjavio je Stevanović.

Slika
ALUMINA 2

On je kao primjer naveo energente koji su u prethodnom period poskupjeli. On kaže da fabrika na energente godišnje troši 90 miliona KM, a ako cijena energenata poskupi za 40 odsto to je više od 35 miliona razilke u cijeni.

„ Da bi fabrika opstala, ušlo se u disperziju proizvoda, ušlo se u proizvodnju takozvane nemetalurške glinice, u povećanu proizvodnju zeolita i precipiranih hidrata gdje su marže značajno veće i gdje je dorada proizvoda u našoj fabrici inačajno veća, a samim tim i dohodak koji ostaje u unutar fabrike značakno veći. Danas „Alumine“ sa ukupnim prihodom od oko 380 miliona KM, sa skoro stoprocentnim izvozom, predstavlja jedno od najozbiljnih privrednih društava na ovim prostorima. Redovno isplaćuje lične dohotke, radnici dobijaju 13. platu kao i regres, redovno se izmiruju sve obaveze prema dobavljačima, tako da je ona već svrstana u red uspješnih kolektiva”, istakao je Stevanović.

Prema Stevanovićevoj sinoćnoj izjavi na ATV-u dio fabrike glinice je u stečaju i ona, nosi veliki teret bez kojeg možda nema daljeg prosperiteta. Radi se o fabrici „Birač”, koja je osnivač „Alumine”.

On je naglasio da to izaziva podozrenje kod kupaca.

„Sve dok ste vi ćerka nekoga ko je nestabilan, čija sudbina je neizvjesna nikad trajno nećete učvrstiti svoju poziciju na tržištu.. U aprilu će biti deset godina od kako traje stečaj, nije se mnogo odmaklo, vode se desetine sudskih sporova. Za to je možda krivo i naše malo komplikovano zakonodavstvo, ne može se sa sigurnošću reći ko je kriv”, rekao je Stevanović.

Zoran Stevanović je izjavio da stečaj odgovara svima koji su „ušuškani”, kojima je fino i koji imaju korektna primanja, kao što je stečajni upravnik imao 4.000 KM. Ali, taj lični dohodak, smatra Stevanović, je vjerovatno posljedica ozbiljne odgovornosti.

Slika
Zoran Stevanović, predsjednik Upravnog odbora Alumine

Stevanović  je govorio i o motivu zašto se prihvatio posla rukovodioca „Alumine“.

„Jedan da je da„Alumina“ stane čvrsto na noge, da se stečaj okonča što prije. Ekonomski  ona odlično stoji, samo joj treba otvoriti pravnu budućnost. Treba zatvoriti stečaj, treba odrediti nove vlasnike u postupku završetka stečaja, teba dovesti barem jednog strateškog partnera koji će biti ozbiljni kupci proizvoda „Alumine“. To bi garantovalo neku stabilnost na tržištu”, je mišljenja Stevanović.

Govoreći o navodima da Stevanović želi uvesti firmu „Bingo” kao potencijalnog kupca, on je rekao da nema nikakve kontakte sa FBiH u smislu uvođenja „Binga” kao vlasnika  „Alumine” niti ih je ikad imao, iako je prijatelj sa vlasnikom “Binga”.

„Ova fabrika mora da ima vlasničku domaću komponentu u jednom dijelu, da se strancima ne daju krila u smislu da sutra zatvore fabriku, kad negdje nađu povoljniju proizvodnju. Treba jedan ili dva ozbiljna strateška strana partnera, koji bi obezbijedili tehnološku pomoć u nekom novom unapređenju lepeze proizvodnog programa da bi fabrika bila što profitabilnija i da bi što boilje koristila sjajne resurse koje u ovom momentu ima", izjavio je Stevanović za ATV.

On je rekao je da je okončanje stečaja još uvijek neizvjesno i da je upitno hoće li se moći doći do neke nagodbe. 

Slika
Alumina 13

Tekst koji je objavio ATV nakon gostovanja predsjednika Upravnog odbora ovog preduzeća, Zorana Stevanovića objavljen je na linku ovog medija:

https://www.atvbl.rs/vijesti/ekonomija/stevanovic-alumina-jedna-od-najozbiljnih-kompanija-na-ovim-prostorima-stecaj-birca-veliki-teret-8-3-2023