Zvornik / 15.02.2024

Gradonačelnik Ivanović-čestitka povodom Dana državnosti Srbije

Slika
15

Dan državnosti Srbije - Sretenje je državni praznik Srbije koji se proslavlja 15. i 16. februara. Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak, kao dan sjećanja na početak Srpske revolucije. Takođe, proslavlja se kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije - Sretenjski ustav.

Bojan Ivanović, gradonačelnik Zvornika čestitao je praznik svim građanima Srbije ističući da su državotvorni putevi nastanka Srbije ponos svim Srbima, ma gdje god oni živjeli.

„Rukovodstvu Republike Srbije i svim njenim državljanima čestitam Dan državnosti, godišnjicu početka Prvog srpskog ustanka i usvajanja Sretenjskog ustava. Državnosti nije moglo biti bez slobode i nezavisnosti, za koju se izborio srpski narod kroz svoje jedinstvo oko najvišeg cilja. Danas se ne obilježava samo slobodarska tradicija jednog naroda, već i poštovanje svih građana Srbije, kojima želim obilje napretka i prosperiteta, jer jaka i  stabilna Srbija je garant stabilnosti i mira u cijelom našem regionu. Zajedničkim naporima, uz značajnu finansijsku podršku Vlade Srbije u posljednjih nekoliko godina, u Zvorniku je realizovano više značajnih infrastrukturnih projekata koji su poboljšali uslove života naših građana. Iskreno vjerujem da će ta saradnja ubuduće biti na još višem nivou, na ponos svih stanovnika lijeve i desne obale Drine,“ rekao je gradonačelnik Ivanović.

Praznik Republike Srbije biće obilježen u svim opštinama i gradovima Srpske sinhronizovnim vatrometom čiji će početak biti 15. februara u 20 sati 32 minuta i 11 sekundi. U Zvorniku će vatromet biti ispaljen sa gradskog stadiona.