Svet / 21.01.2022

Guteres: Svet je gori

Slika
title

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres upozorio je da je situacija u svijetu danas znatno gora nego prije pet godina. Ralozi su pandemije kovida 19, klimatske krize i geopolitičke tenzije koje su izazvale brojne sukobe.

 Istakao je da, za razliku od američkog predsjednika Džoa Bajdena, on smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu. Guteres je u intervjuu za Asošiejted pres rekao da se njegovi prioriteti, iznijeti još 1. januara 2017. godine kada je prvi put stupio na poziciju šefa UN, nisu promijenili i da će nastojati da se uhvati u koštac sa globalnim nejednakostima, krizom izazvanom pandemijom i problemom zagrijevanja planete, kao i da ostaje pri svom apelu za mir u svijetu.  Naveo je da je Savjet bezbjednosti UN, koji ima ovlašćenja da održava međunarodni mir i bezbjednost, ali i da uvodi sankcije, podijeljen, a posebno njegovih pet stalnih članica sa pravom veta.

Guteres će danas u Generalnoj skupštini održati govor pred predstavnicima 193 članice o svojim prioritetima za 2022. godinu, a izdvojio je tri ključna, koji ga, kako kaže, izuzetno zabrinjavaju  To su, prema njegovim riječima, nedostatak vakcinacije u velikim dijelovima svijeta, posebno u Africi, zatim potreba za smanjenjem emisija štetnih gasova za 45 odsto u ovoj deceniji i "krajnje nepravedna" finansijska situacija u svijetu koja, kako navodi, favorizuje bogate zemlje.