Zanimljivosti / 06.08.2021

Pročitajte kako osvježiti kosu tokom ljeta

Slika
KOSA

Visoke temperature, morska so i vjetar isušuju kosu pa ona ljeti traži posebnu njegu. Nakon povratka s plaže ili bazena kosu treba oprati i nanijeti regenerator koji se ne ispira. On će dubinski nahraniti vlasi i spriječiti njihovo pucanje.

Najbolji izbor je onaj koji sadrži proteine i ceramide.

Suvi šampon odlično je rješenje u gužvi

Po povratku s plaže ako ne stignete oprati kosu jednostavno nanesite šampon za suvo pranje. On će upiti višak ulja s vlasi, a kosi dati volumen. Morska so tajni je sastojak lijepe frizure. So kosu čini čvršćom zbog čega se lakše oblikuje, a sama frizure traje duže. Vlažnu kosu možete isplesti u pletenice ili skupiti u punđu – to će stvoriti blage valove.

Kokosovo ulje kao regenerator

Osim regeneratora kosu nakon plaže najbolje hrani kokosovo ulje. Ono je odlična alternativa za pobornice prirodne kozmetike, a djeluje jednako kao i regenerator koji se ne ispira. Dovoljno je na ruke nanijeti nekoliko kapi, protrljati i potom umasirati u vlasište. Najbolje djeluje na svježe opranoj kosi jer se lakše upija.

Pripazite na bazenima

Za obojenu kosu osim morske soli opasna je voda iz bazena. Ona je bogata hlorom zbog čega vlasi mogu da pozelene. Zato se prije kupanja preporučuje da na kosu nanesete nekoliko kapi bebi ulja koje će spriječiti promjenu postojeće boje, a po izlasku iz bazena isprati običnom vodom.

Ako pak kosa pozeleni, spas se krije u kečapu. Dovoljno ga je nanijeti na kosu, ostaviti da djeluje 15 minuta pa isprati. Kečap će neutralisati zelenu boju.

Izbjegavajte peglanje

Morska so i visoke temperature mogu izmučiti kosu pa se nakon kupanja kosu ne preporučuje tretirati peglom ili figarom. Toplota može dodatno oštetiti ionako ranjivu kosu pa će vlasi brže pucati. Posebno su na udaru vrhovi koji su više istanjeni nego ostatak kose.

Maske za dubinsku regeneraciju

Dubinska oštećenja popraviće maske za kosu. Maska od banana i ulja badema nahraniće vlasi i učiniti ih glatkima. Dovoljno je izgnječiti jednu bananu i dodati nekoliko kapi bademovog ulja pa pomiješati i nanijeti na kosu. Ostavite da djeluje 20 minuta pa potom isperite. 

Ne zaboravite da uz zdravu kosu imate i zdrav, srećan osmjeh na licu. Vaš Osvit! :)