Zvornik / 29.02.2024

PU Zvornik: U porastu broj krivičnih dijela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga

Slika
p

U Policijskoj upravi Zvornik danas je održana  redovna mjesečna konferencija za novinare.

Načelnik PU Zvornik Aleksandar Vasiljević je prilikom izlaganja istakao da je na području koje operativno pokriva Policijska uprava Zvornik u mjesecu januaru 2024. godine ukupno evidentirano 5,6 % manje krivičnih djela u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan koeficijent rasvjetljenosti krivičnih djela je 76,8 %, što je za 10,12 % manje u odnosu na izvještavani period prethodne godine. Po nepoznatom izvršiocu keficijent rasvjetljenosti iznosi 51,85 %, manje za 22,23 % u odnosu na januar mjesec prethodne godine. Načelnik Vasiljević je istakao da je na manji procenat rasvjetljenosti uticalo smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela.

 Osvrnuo se na stanje javnog reda i mira, te naveo da su u januaru 2024. godine evidentirana 24 slučaja  narušavanja javnog reda i mira, što je za 37 % manje nego prošle godine, dok je broj prekršaja po javnom redu manji za 46, 2 %. Osvrćući se na oblast bezbjednosti saobraćaja, načelnik Vasiljević je istakao da je u padu broj saobraćajnih nezgoda za 13,3 % u odnosu na izvještavani period prošle godine.

Iz oblasti kriminaliteta, načelnik Odjeljenja za opšti kriminalitet Srpko Milošević je istakao da je u januaru 2024. godine prijavljeno 51 krivično djelo. Policijski službenici PU Zvornik u januaru 2024. godine podnijeli 44 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 43 lica. Evidentirana su 2 maloljetna izvršioca krivičnih djela. Izjavio da je 29 krivična djela počinjeno od strane nepoznatih izvršilaca.

Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, najbrojnija su krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i njih je evidentirano 41 krivično djelo, 3 krivična djela iz oblasti zloupotrebe opojnih droga kojom prilikom je oduzeto oduzeto 32,5 g „kokaina“, 6 krivičnih djela privrednog kriminaliteta i 1 krivično djelo iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela iz  oblasti opšteg kriminaliteta 19 je  imovinskih krivičnih djela, 6 protiv života i tijela, 6 protiv braka i porodice i 3 protiv zdravlja ljudi. Broj imovinskih krivičnih djela je smanjen za 17,4 u odnosu na isti period prethodne godine. Kada su u pitanju krivična djela protiv života i tijela evidentirano je jedno krivično djelo „Teško ubistvo u pokušaju“.Načelnik Milošević istakao je da je broj krivičnih dijela iz oblasti privrednog kriminaliteta i zloupotrebe opojnih droga u porastu, te da se radi o krivičnim djelima koja su otkrivena operativnim radom policijskih službenika.

Načelnik Sektora policije PU Zvornik Dragoslav Ostojić je istakao da je zabilježeno znatno smanjenje problematike iz oblasti javnog reda i mira koji je narušen u 24 slučaja ili za 37 % manje nego u istom periodu prošle godine. Tom prilikom je izjavio da nije bilo evidentiranih narušavanja javnog red i mira u većem obimu. Kao najčešći uzrok prekršaja je bahato drsko i ponašanje. Došlo je i do znatnog smanjenja prekršaja po članu 12. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske (tuča i fizički napad) gdje je evidentirano 5 prekršaja u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 18 prekršaja.

Načelnik Ostojić je posebno istakao da su ovom izuzetno povoljnom stanju bezbjednosti doprinijele i preventivno-represivne aktivnosti policijskih službenika PU Zvornik, koje su u značajnoj mjeri sprovođene u januaru 2024. godine, a najviše u tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Sprovedeno je 66 opetarivno taktičkih mjera i radnji, te 26 pojačanih kontrola saobraćaja.

Tokom izlaganja, načelnik Ostojić se osvrnuo i na oblast bezbjednosti saobraćaja, gdje je u januaru 2024. godine evidentirano 39 saobraćajnih nezgoda, manje za 6 saobraćajnih nezgoda u odnosu na izvještavani period prethodne godine. Od toga 12 saobraćajnih nezgoda je sa povrijeđenim licima i 27 sa materijalnom štetom. Nije bilo smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama. Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina uslovima i stanju na putu. U toku januara 2024. godine iz saobraćaja je isključeno 10 vozila i 75 vozača, od čega je 60 vozača isključena zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.