Zvornik / 15.04.2024

PU Zvornik :Za tri mjeseca evidentirano 111 saobraćajnih nezgoda

Slika
k

U Policijskoj upravi Zvornik danas je održana redovna konferencija za medije na kojoj su prezentovani rezultati rada za prva tri mjeseca 2024.godine, sa uporednim pokazateljima za isti period prošle godine.

Načelnik PU Zvornik, Aleksandar Vasiljević je na osnovu statističkih pokazatelja za prva tri mjeseca 2024. godine, te činjenice da je nije bilo evidentiranih težih krivičnih djela, kao ni događaja koji bi uznemirili širu javnost, ocijenio stanje bezbjednosti na području koje operativno pokriva PU Zvornik kao zadovoljavajuće.

Iz oblasti kriminaliteta, načelnik Sektora kriminalističke policije, Srpko Milošević je istakao da je u prvom tromjesječju 2024. godine prijavljeno 179 krivičnih djela. Policijski službenici PU Zvornik su podnijeli 155 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 146 lica. Evidentirano je 39 povratnika i tri maloljetna izvršioca krivičnih djela. Tom prilikom je izjavio da je 70 krivičnih djela počinjeno od strane nepoznatih izvršilaca, a policijski službenici su rasvijetlili 40. Koeficjent ukupne rasvijetljenosti je 79,3 %, a koeficjent rasvjetljenosti po nepoznatom izvršiocu je 51 %.

 Kada je u pitanju struktura krivičnih djela, najbrojnija su krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta i njih je evidentirano 145, dok je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano 11 krivičnih djela i tom prilikom pronađeno i oduzeto 39 g „kokaina“, 1070 g „amfetamina“ 597 g „marihuane“ i 3 komada „skanka“. Iz oblasti privrednog kriminaliteta evidentirano je 18 krivičnih djela a iz oblasti bezbjednosti saobraćaja 5 krivičnih djela.

Načelnik Sektora policije, Dragoslav Ostojić je istakao da je javni red i mir narušen u 73 slučaja ili za 34 % manje nego u istom periodu prošle godine. Tom prilikom je izjavio da nije bilo evidentiranih narušavanja javnog red i mira u većem obimu. Iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, u prvom tromjesječju 2024. godine evidentirano 111 saobraćajnih nezgoda, od kojih je 43 sa posljedicama po lica i 68 sa materijalnom štetom. U dvije saobraćajne nezgode smrtno je stradalo dva lica. U toku prva tri mjeseca 2024. godine je isključeno iz saobraćaja 86 vozila i 302 vozača, od čega je 260 vozača isključeno zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola.

Tokom izlaganja načelnik Ostojić se osvrnuo na održavanje predstojeće Međunarodne biciklističke trke „Beograd – Banja Luka 2024“, kojom prilikom je pozvao sve učesnike u saobraćaju na maksimalno strpljenje i toleranciju tokom održavanja trke, kako bi ista protekla bezbjedno.