Multimedija / 27.07.2022

Služena Sveta liturgija Novomučenicima parohije Drinjačke

Slika
Sluzba naslovna

U hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači služena je prva  liturgija povodom kanonizacije dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića iz Kamenice, koji je mučenički stradao u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te protojereja Milana Petkovića i Timotije Popovića stradalih u Drugom svjetskom ratu.

Sluzba 2

Protonamjesnik u hramu u Drinjači Marko Danojlović je u besjedi podsjeti  da je  Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve na redovnom majskom zasijedanju kanonizovao dječaka Slobodana, te protojereje Milana Petkovića, mučenog i ubijenog u logoru Dahau, i Timotiju Popovića, koji je od ustaške ruke stradao u Drugom svjetskom ratu.

Marko Danojlovic

Prema riječima oca Danojlovića nakon proglašenja za svetitelja, na dan ubistva Slobodana Stojanovića - 27. jula, ubuduće će biti  služena liturgija u hramu u Drinjači, dok će se  8.juna u svim crkvama eparhije služiti liturgija posvećena Svetim novomučenicima zvorničko tuzlanske eparhije.

Ikona urucenje

Protonamjesniku  drinjačkog hrama Marku Danojloviću danas je uručena ikona Novomučenika eparhije zvorničko tuzlanske.

Sveti novomucenici

“ Čistota,  iskrenost i ljubav prema životu jednog djetata, koje se silom prilika zove Slobodan nas je sabrao na ovom svetom mjestu. Mogao se zvati i nekim drugim imenom. Mogao je da se zove Ana Frank, Milica Rakić ili bilo kojim drugim”, rekao je otac Danojlović .

sluzba

U momentu ulaska u ovaj hram mi se sjećamo samo njegovog stradanja i kroz tu prizmu,  gledamo stradanje svih Srba od Kosova pa do današnjih dana. Stradanje  Srba na Kosovu polju, stradanje Srba u  Prvom i Drugom svjetskom ratu , silni logori, velike su to muke. Jedan narod je skoro pa zatret od strane istih onih koji nam danas govore, da ne smijemo da spominjemo šta su nam radili. Onda se pojavi žrtva u  Odbrambeno-otadžbinskom ratu - jedan Slobodan. Jedan Slobodan koji se pojavi tu od Boga poslan , jer znamo da bez Boga ne možemo ni daha udahnuti ..

I ne bi se pojavio na tom mjestu da nije volio život..išao je raširenim rukama prema životu, išao je raširenim rukama prema neprijatelju, a neprijatelj mu je vratio onako kako jeste…da li je vrijedno spomena…postavlja se pitanje da je to stvar vaspitanja, čovječnosti, nečovječnosti . Ono što je najveća tragedija jeste ti kantari svjetski, koji ne mjere istim mjerilima žrtve, pa makar one bile i dječije, rekao je protonamjesnik drinjačkog hrama Marko Danojlović.

lomljenje slavskog kolaca

Svetu liturgiju je služilo više sveštenika , a nakon liturgije je u prisustvu velikog broja vjernika i porodice ubijenog Slobodana Stojanovića, slomljen krsni hljeb.

Krsni hleb

Vjernicima okupljenim u hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači  podjeljena je nafora i ikona sa likom novomučenika Slobodana Kameničkog.

Nafora

Milivoje Marković predsjednik Gradske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca  i nestalih civila Zvornik je rekao da je  danas dan kada se sjećamo nevino ubijenog Slobodana, ali i dan kada njegova ikona stoji u hramu u Drinjači, opominjujući da djeca nisu ta nad kojima monstrumi mogu da se iživljavaju i ubijaju nevine duše. On je dodao da će boračke organizacije proistekle iz Odbrambeno otadžbinskog rata i dalje raditi na tome da se novomučeniku Slobodanu Kameničkom podigne spomen obilježje u gradu Zvorniku.

Ikone

Dvanaestogodišnji Slobodan Stojanović ubijen je u Kamenici kod Zvornika u julu 1992. godine, kada se u selo vratio po psa. Ubila ga je pripadnica tkz Armije BiH Elfeta Veseli. Slobodanovo tijelo pronađeno je u junu 1993. godine u masovnoj grobnici kod Jošanice, a obdukcijom su konstatovane brojne smrtonosne povrede na glavi i tijelu nanesene prije i nakon ubistva.