Multimedija / 18.09.2023

Za Dan opštine Mali Zvornik - dodeljena priznanja i otvoren galerijski prostor

Slika
mali zvornik

Svečanost povodom Dana opštine danas je u Malom Zvorniku počela otvaranjem novouređenog galerijskog prostora u holu Biblioteke „17. septembar“, a presecanjem trake otvorila ga je potpredsednica Vlade Srbije i i ministarka kulture Maja Gojković, čije ministarstvo je finansiralo radove kroz projekat „Gradovi u fokusu“. Gojkovićeva je potom obišla prostorije biblioteke, upoznavši se sa radom ustanove, a sa direktorkom Slavojkom Spasenović razmenila je i prigodne poklone. Uručena joj je i počasna članska karta malozvorničke biblioteke.

Slika
mali zvornik

Svečana sednica Skupštine opštine povodom 68. rođendana, održana je u velikoj sali Doma kulture u prisustvu brojnih zvanica, predstavnika državnih organa i institucija, lokalnih samouprava iz Srbije i Republike Srpske, ustanova, javnih preduzeća, privrednog sektora, verskih zajednica i različitih organizacija.  

Slika
mali zvornik

U uvodnom govoru na svečanoj sednici predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić je rekao „Radili smo na mnogim projektima koji su unapredili kvalitet života naših građana. Investirali smo u infrastrukturu, privredu i poboljšali uslove za poslovanje. Ulagali smo i u zdravstvo, obrazovanje, sport, kulturu i unapredili brigu o svim kategorijama stanovništva. Naša opština je postala primer dobre uprave i efikasnog. Naša opština je postala primer dobre uprave i efikasnog trošenja resursa.

Slika
mali zvornik

Svako od nas ima svoj doprinos u izgradnji naše zajednice. Zajedno smo postigli mnogo, ali ima još posla pred nama. Imamo viziju bolje i prosperitetnije opštine u kojoj će svaki građanin imati priliku za razvoj i napredak. Da bismo ostvarili tu viziju, moramo nastaviti da radimo zajedno, da pomažemo i doprinosimo održavanju mira i stabilnosti u našoj zemlji, kako bi skupa mogli dalje da napredujemo i da se ekonomski razvijamo.”

 Usledilo je uručenje opštinskih povelja i plaketa, javnih priznanja kao posebnog oblika društvene zahvalnosti za postignute rezultate i značajna ostvarenja u nauci, proizvodnji, prosveti, zdravstvenoj zaštiti, sportu i drugim oblastima od interesa za Mali Zvornik. Ove godine Skupština opštine je za Dan opštine dodelila za doprinos razvoju Malog Zvornika, 4 plakete i 7 povelja.

Slika
mali zvornik

Plakete su dodeljene Verici Radić nastavnici matematike i fizike u OŠ Branko Radičević iz Malog Zvorika, Dragoljubu Aćimoviću dugogodišjem sportskom radniku iz Malog Zvornika, posthumno Verici Petković medicinskoj sestri Doma zdravlja Mali Zovrnik,  Slavici Džinović novinarki iz Loznice dopisniku RTS .

Povelje opštine Mali Zvornik za 2023. godinu dodeljene su Andreju u Vučiću, za višegodišnju aktivnu podršku inicijativama rukovodstva lokalne samouprave za unapređenje kvaliteta života u lokalnoj zajednici, Goranu Miljkoviću, predsedniku opštine Bela Palanka, Branku Miljkoviću, vlasniku preduzeća „Ravnaja trejd“, Bobanu Birmančeviću, državnom sekretaru u Ministarstvu privrede Srbije, dr Jeleni Vladić, mladoj naučnici poreklom iz malozvorničkog kraja,  dr Marku Špileru, direktoru Centra za menadžment iz Beograda i Maji Gojković, potpredsednici Vlade Srbije i ministarki kulture, koja se obratila u ime nagrađenih rečima da je ovo vredno priznanje potvrda činjenice da za Ministarsvo kulture ne postoje male i velike sredine i ujedno podsticaj da nastave zajedno da rade za dobrobit građana Srbije:

Slika
mali zvornik

„Mali Zvornik, iako jedna od najmlađih i najmanjih opština prelepog Mačvanskog okruga, vekovima je poznat po istoriji i nasleđu koje su gradili marljivi i čestiti ljudi na ponos čitave naše zemlje. Važni istorijski lokaliteti, kao što su arheološko nalazište Orlovine, podzemni grad Karađorđevića, brojne kulturne manifestacije, samo su deo svedočanstva vredne viševekovne tradicije ovog kraja. Srbija danas sa ponosom neguje svoje nasleđe i tradiciju ponosna na svoj nacionalni identitet. Samo na čvrstim temeljima istorije možemo da gradimo budućnost napretka i prosperiteta. Duboko smo svesni da ekonomski i infrastrukturni napredak mora pratiti što sadržajniji kultuni život jer samo na taj način možemo istinski poboljšati kvalitet života u lokalnoj zajednici. Povelja koja mi je dodeljena svedoči da su građani prepoznali posvećenost Vlade Srbije i Ministarestva kulture, usmerenu na ravnomerni razvoj i napredak svakog dela naše zemlje. Decentralizacija kulture jedan je od najvažnijih prioriteta ministarstva. Oslanjajući se na odgovornu državu i politiku predsednika republike, Mnistarstvo kulture delima nedvomsileno potvrđuje da je svaki deo naše zemlje podjednako dragocen i važan za njen sveukupni napredak. Vodeći se tim principima, ministarstvo na čijem sam čelu pre tri godine je udvostručilo budžet namenjen konkursu „Gradovi u fokusu“, kako bismo stvorili mogućnost da svako mesto Srbije dobije moderne domove kulture, biblioteke, muzeje, galerije, bioskope i pozorišta. U prethodne dve godine 22 miliona dinara smo izdvojili Malom Zvorniku kroz „Gradove u fokusu“, a zajedno sa lokalnom samoupravom uspeli smo da biblioteka dobije novi multifunkcionalni prostor. Nastavićemo da osnažujemo kulturu u celoj Srbiji”, rekla je ministarka Gojković.

Slika
mali zvornik

U nastavku svečanosti priređen je prigodan kulturno-umetnički program.

Slika
baner srbija