Zavičajna Riznica / 29.01.2021

„Завичајна ризница“ - Tекст - ПРЕДСТАВЉАМО ИЗДАВАЧКУ ДЈЕЛАТОСТ У ЗВОРНИКУ

Slika
Bibliotekaa.

У Зворнику се издаваштвом баве  Народна библиотека, Ас оглас издаваштво и Српског просвјетно културно друштво „ Просвјета“.

Народна библиотека и музејска збирка у Зворнику  основана је далеке 1946. године.  У првој години свога постојања имала је 423 књиге и 85 читалаца.  Данас,  посједује преко 70.000 публикација свих стручних група. Народна библиотека поред уобичајене библиотечке дјелатности бави се и издаваштвом. Овај сегмент рада уведен је 2008 године, али је тек 2016 године заживјела ова дјелатност са  сазнајемо од директорице Неге Стјепановић. Она нам  је рекла да су сконцентрисали на издавање стручне литературе и научне публикације које су везане за рад библиотека,али и на издавање књига које се одликују квалитетом. „ Углавном смо финансирали издавачку дјелатност путем конкурса Министарства просвјете и културе РС, а нека издања уз помоћ спонзора“, рекла је Стјепановић.  Она је  као најзначајније дијело које је Библиотека  издала навела „Преписка  Кочићева“ аутора Јована Ивановића  . У овој књизи је обједињена цјелокупна преписка Кочићева која је до сада позната и доступна јавности на једном мјесту, појашњава Стјепановић. Ту је и књига афоризама Бојана Љубеновића , који поред афоризама пише сјајне и приче , а чија је матична кућа Лагуна .

Промоције својих издања библиотека , поред Зворника, најчешће обавља у сарадњи са библиотекама у региону, као и на сајмовима , како у Бања Луци, тако и на међународном сајму књига у Београду.  Иамо сјајне сарадње са библиотекама из Лазаревца, Врбаса, Крагујевца, потом из Тузле , Винковаца, истиче Стјепановић. Када су у питању  сајмови Стјепановићева истиче да Народна библиотека од 2016 учествују на сајму у Београду и то је један од најзначајнијих сајмова не само у региону него и у Европи .

Засада Народна библиотека у Зворнику није штампала књиге домаћих аутора, односно аутора из Зворника .

СПКД "Просвјета" основана је у Зворнику давне 1907. године и активно је  радила све до 1949. године, када је забрањен рад националних друштава у бившој Југославији, подсјећа нас предсједник СПКД "Просвјета" Зворник, Радослав Перић.Њен рад је у Зворнику , обновљен 13 априла 1991 године .

У издавачкој дјелатности објављено је око 100 књига  већином зворничких аутора које доприносе историјској и културној баштини и града Зворника и Републике Српске", прича нам  Перић. Много пута су организоване изложбе објављених дјела чији је циљ управо  популарисање издавачке дјелатности, популарисање књиге, као и народних обичаја који су описани у једном дијелу књига. "Треба да се вратимо нашим изворним обичајима, да их његујемо, преносимо с кољена на кољено, да нам се не деси заборав који је колективно прихваћен када је у бившем систему забрањен рад националних друштава", рекао је Перић.

Трећа издавачка кућа у Зворнику је АСоглас издаваштво, која послује од 2008.године, када је почео да излази први број штампаног издања огласника, а прије пет година  почели су са штампарским услугама и издавањем књига. Дејан Спасојевић директор  АСоглас издаваштва нам је рекао да до сада имају  објављених око 100 наслова.  Ове године издвојили смо четири романа и послали на конкурс за НИНову награду. Нама је циљ да се појављујемо  и на најпрестижнијим такмичењима знајући да је конкуренција јака и у смислу аутора који се тамо појављују али и издавача који дуго раде. Кроз све то афимишемо наш заједнички ауторски рад, али и рад нас као издавача и књижевног клуба, наглашава Спасојевић

АС оглас је установио Дринске књижевне сусрете, који су ове године требали бити одржани четврти пут по реду, али је због пандемије догађај отказан.

„ Овогодишњи конкурс је био заиста добар, имали смо преко 150 рукописа аутора из земаља региона,  али и свијета, међу којима је један аутор у Француској тј Паризу гдје нас је позвао да одржимо промоцију његових књига које припремамо за објаву у јануару 2021. На мапи културних и књижевних догађа Дрински књижевни сусрети  заузимају већ значајно мјесто , аутори носе из Зворника лијепе успомене, каже Спасојевић.

Он додаје да имају добру сарадњу са СПКД Просвјета, са којима објављују  неке заједничке наслове као што је издање Зворник у слици, ријечи, пјесми и причи..

У овој години смо имали коректну сарадњу и са Народном библиотеком  Зворник, заједнички смо организовали  вече посвећено завичајним ауторима, а  план нам је да нам оваква манифестација  прерасте у традицију , додаје Спасојевић.

Он додаје да је крор рад ове издавачке куће и познанства са писцима дошло и до оснивања Клуба аутора и љубитеља писане ријечи тј књижевни клуб и клуб читалаца . Он истиче да је добра сарадња и са  неколико књизевних клубова из Подгорице, Београда, Прњавора, Власенице.....