Multimedija / 15.09.2023

Zvornik i Mali Zvornik obilježavaju Dan srpskog jedinstva

Slika
s

Simboličnim spajanjem zastava na starom pješačkom mostu mladi Malog Zvornika i Zvornika danas su  obilježili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15.septembar. Ovaj praznik se zajednički obilježava u Republici Srbiji i Republici Srpskoj, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.  Ovaj praznik koji je ustanovljen u znak sjećanja na dan kada je u Prvom svjetskom ratu 1918.godine, probijen Solunski front.

Slika
uč

Povodom obilježavanja 15.septembra Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave u Zvorniku je priređeno više prigodnih sadržaja.  Susret mladih na mostu, organizovana predavanja i izložbe, su manifestacije koje su upriličene povodom praznika 15. septembra.

Na mostu kralja Aleksandra Prvog Кarađorđevića 15. septembra su se vijorile zastave Republike Srpske i Republike Srbije koje su mladi nosili sa lijeve i desne obale rijeke Drine da bi se spojile i sastavile na sredini starog pješačkog mosta.

Slika
zastava nasa

Savjetnik gradonačelnika Zvornika za mlade, Veljo Tijanić je istako  da je srećan što i ove godine kao i prethodnih godina Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježavaju na mostu Kralja Aleksandra I Karađorđevića,koji spaja jedan narod iz dvije države.

“Danas se sjećamo svih onih koji su ugradili svoje živote u temelje srpske istorije.Ovakav način obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave već polako prerasta u jednu tradiciju i ovo je treća godina da sa braćom i sestrama obilježavamo praznik svih Srba spajajući naše dvije zastave”-kaže Tijanić.

Slika
čes

Predstavnik  mladih Malog Zvornika i odbornik u Skupštini ove lokalne zajednice ,Aleksandar Andrić, čestitao je praznik svim Srbima i poručio da budu ponosni na to što jesu, jer imaju puno razloga za to.

“U političko –pravnom smislu ovde na mostu postoji granica, ali u našim srcima i glavama ona treba da se izbriše i to nam niko ne može uskratiti, jer Drina nije granica!"- rekao je Andrić.

Slika
zastava srbija

Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine “Dr Đorđe Lazarević” na platou ispred Kasine predstavio je  izložbu “Zvornik u I svjetskom ratu” a održano je i predavanje za zvorničke učenike o važnosti praznika i njegovim simbolima.

Slika
kasina

Miloš Ivanović ispred udruženja Centar za istraživanje i očuvanje kulturno-istorijske baštine “Dr Đorđe Lazarević” Zvornik istakao je da cilj uspostavljanja ovog praznika jeste jačanje jedinstva srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji i jačanje kulta nacionalne zastave.

“Danas se mi sjećamo naših slavnih predaka,proboja Solunskog fronta koji se dogodio 1918.godine,kada je srpska vojska zajedno sa saveznicima probila Solunski front i doprinjela okončanju Prvog svjetskog rata”-kaže Ivanović.

Slika
Kasina 3

Narodna biblioteka i muzejska zbirka povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave organizovala je “Čitanje pisama srpskih boraca iz Prvog svjetskog rata”  i predavanje “Srpski pisci u Prvom svjetskom ratu”.

Praznik se obilježava od 2020. godine, a simbolično je ustanovljen na dan kada je srpska vojska zajedno sa saveznicima probila Solunski front.

Slika
baner srbija