Zvornik / 17.01.2022

Zvornik : Nepovoljna epidemiološka situacija, povećan broj zaraženih

Slika
Dom zdravlja  Respiratorna ambulanta

Epidemiološka situacija na području grada Zvornika je nepovoljna . Od početka januara povećava se broj oboljelih pacijenata koji se javljaju kroz Repiratornu ambulantu , a samim tim povećan je i broj osoba koje su testirane, kaže  epidemiolog dr Cvijeta Ostojić Vasić načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik. Upoređujući podatke , ona je rekla da je u decembru mjesecu 2021 godine kroz Repiratornu ambulantu prošlo ukupno 1200 pacijenata, dnevno prosječno 30. U januaru je slika drugačija. Za  prvih 16 dana imali smo oko  1080 pacijenata prosječno oko 65 do 70 pacijenata dnevno, dodaje Ostojić  Vasić.   

Cvijeta Ostojic Vasic

U ovom talasu će, prema prvim pokazateljima , najveći pritisak biti na Repiratornoj ambulanti .Na svu sreću, klinička slika pacijenata je blaža, nema mnogo hospitolizovanih pacijenata . Međutim građani moraju da budu oprezni i da se pridržavaju epidemiološkoh mjera, jer svaki zaraženi pacijent i sa blažom kliničkom slikom prenosi virus. Pokazalo se da se omikron soj daleko brže prenosi i širi od delta soja,   pojašnjava načelnica Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Zvornik.

Dom zdravlja Repiratorna ambulanta

Ukoliko se nastavi ovakva situacija, repiratorna ambulanta koja radi od 8 do 18 časova, neće moći da primi sve pacijente, a sa druge strane ističe dr Ostojić Vasić Dom zdrvlja ima problem što su i pojedini zdrastveni radnici bolesni ili su u izolaciji kao kontakati i to sve još više komplikuje i otežava rad.

Preporuka građanima koji sumnjaju da su zaraženi je da se izoluju, da  odmah ne dolaze u Respiratornu ambulantu i sačekaju dan dva ukoliko nije teža klinička slika , a ukoliko jeste odmah da se jave u Repiratornu ambulantu.