Zvornik / 07.11.2023

Dom omladine Zvornik:Predavanje na temu „Prevencija karcinoma prostate i testisa“

Slika
n

Dom zdravlja i Služba porodične medicine u Zvorniku po prvi put obilježavaju novembar-mjesec muškog zdravlja. Povodom toga, Služba porodične medicine danas je u Domu omladine u Zvorniku održala predavanje na temu „Prevencija karcinoma prostate i testisa“.

Kako je za naš radio izjavila načelnica Službe porodične medicine,dr Natalija Stević,sugrađanima su predočene sve neophodne edukativne informacije u cilju sprovođenja preventivnih pregleda.

Slika
n

„Ono što je značajno istaći jeste da se više ne postavlja pitanje da li će muškarac da odradi pregled kod urologa, nego kada će to da uradi,jer  ono što je karcinom dojke za ženu to je karcinom prostate za muškarca.Neophodno je da se sprovode preventivni pregledi koji podrazumjevaju digitorektalni pregled, određivanje PSA u krvi,ultrazvuk prostate kao i pregled urologa”-kaže Stević.

Slika
n

„Karcinom prostate je jedno  od najčešćih malignih bolesti u muškoj populaciji,drugi je vodeći uzrok po smrtnosti i svake godine se otkrije 1,2 miliona novih slučajeva u svetu. Simptomi koji ukazuju na ovo oboljenje su učestalo i neredovno mokrenje,pojava krvi u mokraći,isprekidan mlaz  kao i noćno mokrenje.

Kada govorimo o karcinomu testisa,to je takođe jedna od češćih malignih bolesti kod mlađih muškaraca, i to u starosti od 15 do 40 godine, i kod njih  prvi vid prevencije jeste svakako  samopregled testisa“-pojašnjava dr Stević.