Zvornik / 23.01.2023

Dom zdravlja Zvornik :Nedjelja borbe protiv karcinoma grlića materice pod sloganom “Ljepota je u zdravlju“

Slika
dom zdravlja

Dom zdravlja Zvornik i Služba porodične medicine obilježiće Evropsku sedmicu borbe protiv karcinoma grlića materice od 23. do 29. januara pod sloganom „Ljepota je u zdravlju“.

Karcinom grlića materice je maligno oboljenje koje nastaje kada se normalne ćelije grlića promjene i kreću nekontrolisano da rastu i da se razmnožavaju. Ovo oboljenje je drugo po redu po učestalosti u ženskoj populaciji, odmah posla karcinoma dojke a Bosna i Hercegovina je jedna od vodećih zemalja koje imaju visoku stopu oboljevanja. Ako se oboljenje otkrije u ranoj fazi procjenjeno petogodišnje preživljavanje je do 90%, a ako se oboljenje  otkrije u uznapredovaloj fazi procjenjeno petogodišnje preživljavanje je do 20%.

Slika
dom zdravlja

 Povodom obilježavanja  sedmice borbe protiv karcinoma grlića materice  u zvorničkom Domu zdravlja održaće se edukativna predavanja, a nakon toga obavljaće se  besplatni ginekološki pregledi, PAPA test i kolnoskopija u saradnji sa ginekološkom službom Doma zdravlja Zvornik,u cilju identifikacije osoba sa visokim rizikom od nastanka bolesti.Akcija će biti sprovedena 24. i 26.januara  i u područnoj  ambulantu Službe porodične medicine naselja Branjevo.

 Zaposleni u Domu zdravlja  očekuju da se na preglede  javi oko 300 sugrađanki, koje će nakon pregleda dobiti  na poklon ogledalce, kao simbol ženstvenosti, peškiriće i promotivni materijal koji sadrži sve korisne informacije koje se tiču ove bolesti.