Zvornik / 29.11.2023

JZU Bolnica Zvornik- poziv svim muškarcima na pregled prostate i zaštitu zdravlja

Slika
Bolnica naplata parkinga

Obilježavanjem mjeseca novembra JZU Bolnica Zvornik nastoji podići svijest o važnosti muškog zdravlja i ukazati na važnost preventivnih pregleda i ohrabrenja muškaraca da razgovaraju o ovoj važnoj temi.

Karcinom prostate je među vodećim malignim oboljenjima kod muškaraca.Bolesti prostate spadaju u najčešća oboljenja muškaraca srednje i starije životne dobi, zato je redovna, preventivna, kontrola izuzetno važna jer ona utiče na kvalitet života muškaraca nakon četrdesete godine života.

Rak prostate nema jasne simptome u ranim stadijima, zbog čega su najznačajniji preventivni pregledi. Sa godinama se počinju javljati određeni simptomi vezani za mokrenje o kojima muškarci nerado pričaju.Simptomi koji mogu alamirati na razvoj ozbiljnijeg oboljenja prostate pa i malignog oboljenja: krv u urinu i sjemenoj tečnosti, konstantna bol u karlici i leđima, neobjašnjiv gubitak tjelesne težine.

Ukoliko se karcinom prostate otkrije rano, prije pojave metastaza, gotovo je potupno izlječiv, zato preuzmi inicijativu i brini o svom zdravlju-navode iz zvorničke bolnice.