Zvornik / 21.09.2021

Mladi Zvornika isprobali kosu ravan i simulator prevrtanja automobila

Slika
prevrtanje

Građani,ali i mladi Zvornika  danas su imali priliku sa na šetalištu kod objekta Kasina  isprobaju kosu ravan, simulator prevrtanja autombila u sklopu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti. Grad Zvornik je nizom aktivnosti obilježio ovu sedmicu a prva od njih je bila šetnja do Đurđev grada prošle sedmice.

kosa ravan

„Koristimo svaku priliku da dopremo do svih učesnika u saobraćaju, a prije svega do najmlađih kako bi ih upoznali sa opasnostima  koje vrebaju kada budu samostalno učestvovali u saobraćaju. Naš cilj je da na kraju dobijemo jednog kulturnog, odgovornog  i sigurnog vozača rekao je  Ranko Babić generalni sekretar Auto moto saveza Republike Srpske .

babic

Na ovim poslovima aktivni smo već dugi niz godina, a u sve naše aktivnosti uključene su i lokalne zajednice i sve ustanove koje se bave ovom problematikom ističe Babić.  On je dodao da su  rezultati rada vidljivi i neuporedivo su bolji nego 1998- 2000 –te godine , kada je bio neuporedivo manji broj automobila u saobraćaju .

Krunic

Novica Krunić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja  Republike Srpske  je iznio podatke da je prije deset godina broj stradalih na putevima Srpske je iznosio 136. Zadatak nove strategije o bezbjednosti saobraćaja je da se taj broj prepolovi. Prošla godina je završena sa  101 poginulim licem, a ove godine se nadamo da će biti ispod trocifrenog broja . On je dodao da je prije deset godina u Srpskoj bilo registrovano 210 hiljada, a danas je preko 420 hiljada vozila.

auto

Zbog toga je od velikog značaja da se od najmlađih učenika do onih najstarijih u srednjim školama, na interaktivan način upoznaju sa svim opasnostima u saobraćaju.

Najmlađe smo kroz predstavu Fazonko učili šta je pješački prelaz, šta je semafor, dok su oni straiji mogli sami da se uvjere šta je sudarna brzina, koliko je važno vezati se u autu , rekao je Krunić i dodao da su to budući vozači i da je potrebno na vrijeme ih edukovati.

Tema Evropske sedmice mobilnosti je  “Održiva mobilnost za zdraviji život”, a obilježava se pod sloganom “Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!