Zvornik / 20.11.2023

Obilježena nedelja tolerancije u Zvorniku

Slika
OSCE tolerancija

Članovi lokalne radne grupa za izradu Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije u Zvoriku organizovali su prigodne aktivnosti tokom dva dana u nedelji tolerancije. Na sam dan praznika tolerancije 16.novembra i sutradan 17.novembra. Podršku ideji lokalne radne grupe o realizaciji aktivnosti  u povodu obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije dali su Grad Zvornik i Misija OEBS-a u BIH.

Na temu „Adresiranje i prevencija incidenata motivisanih mržnjom“ za predstavnike obrazovnih i javnih institucija grada Zvornika, medija i članova mješovite Radne grupe za izradu Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije grada Zvornika, predstavnici Misije OEBS-a u BiH održali su prezentaciju 17.novembra.

Slika
OSCE tolerancija

Saradnik za praćenje sprovođenja vladavine prava u Odjelu za vladavinu prava misije OSCE-a Bih, Nermin Murić, je u okviru svoje prezentacije o krivičnim djelima i incidentima motivisanim mržnjom, tačnije predrasudama, naglasio da ovo djelo postoji isključivo uz krivično djelo koje je sankcionisano Krivičnim zakonom. On je na početku istakao da krivična djela počinjena iz mržnje ruše ideal o jednakosti u društvu, imaju razoran uticaj na žrtvu i grupu, kojoj žrtva pripada, podstiču neprijateljstvo i netoleranciju, te produbljuju razdor između različitih etničkih, nacionalnih i manjinskih grupa.  Nermin Murić, je u okviru prezentacije govorio o posebnom programu koji ima Misija OSCE-a u BiH kada su u pitanju kriviča djela počinjenja iz mržnje. On je naglasio da se prate i evidentiraju sva djela koja se dogode i svi slučajevi koji se procesuiraju pred sudovima.

Nakon prezentacije, službenica za demokratski razvoj u Misiji OSCE-a u BIH Milana Memić se  osvrnula na aktivnosti iz oba dana kojima je zaokružeo obiljžavanje nedelje tolerancije u Zvorniku. Ona je naglasila da su incidenti motivisani mržnjom i predrasudama realnost svake lokalne zajednice i protiv toga se borimo znanjemi i saradnjom u zajednici.

Slika
OSCE tolerancija

Učesnici su istakli da ovakve diskusije unapređuju njihovo lično znanje i pomaže im da na bolji i jednostavniji način obavljaju svoj svakodnevni posao i pomažu, prije svega mladima da razumiju i prihvate različitosti u svom okruženju.

Koordinator lokalne radne grupe za unapređenje društvene kohezije u Gradu Zvorniku, koja radi na izradi Akcionog plana za unapređenje društvene kohezije Miloš Ivanović, je ponovio da su šetnjom prezentovali mladima kulturno istorijsko nasleđe i poslali poruku da je suživot ono što krakteriše lokalnu zajednicu i da se stalno treba unapređivati, a za samu prezentaciju o postupku u slučajevima nastalim zbog predrasuda i govora mržnje je rekao da je bila posebno veoma korisna za učesnike iz zvorničkih institucija koji rade sa mladima.

Slika
OSCE tolerancija

Obilježavajući praznik tolerancije  16. novembra, organizovana je šetnja  do zvorničke tvrđave pod nazivom „Kulturno-istorijsko naslijeđe nas spaja“. Uz članove radne grupe bili su tu srednjoškolci, aktivisti iz udruženja, koji su nakon što su ih pozdravili organizatori i podeljene im majice kao trajno sjećanje na ovaj dan zajedno prošetali do srednjevekovnog grada iznad Zvornika.