Zvornik / 29.11.2021

Projekcijom filma " Kelti" večeras počinje 15 Međunarodni festival " Prvi kadar"

Slika
Prvi kadar

Projekcijom igranog filma „ Kelti“ , večeras u Domu omladine počinje 15. Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma „Prvi kadar“. Projekcija je zakazana za 19 časova.

Danas je gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović  upriličio prijem za organizatore ovog međunarodnog festivala, koji se po četvrti put organizuje u našem gradu.

Prvi kadar

Stevanović se zahvalio što je Zvornik pored Istočnog Srajeva domaćin ovog značajnog festivala. To je jedan dokaz da Zvornik prepoznaje kulturna dešavanja te se značajna sredstva iz budžeta grada izdvajaju za kulturu, naglasio je Stevanović. On je dodao da za današnji dobar status Doma omladine, svakako ima i ovaj festival.  Dom omladine se u nekom smislu samoodržava, zahvaljujući upravo projekcijama filmova , za koje vlada sve veće interesovanje. Nakon projekcija u Beogradu, već naredni dan iz Zvorničani mogu pogledati najnovija filska ostvarenja.

Prvi kadar

Specijalni gost  15. Međunarodni filmski festival dokumentarnog filma „Prvi kadar“ u Zvorniku je glumac Miodrag Miki Krstović . On se prisjetio da je prvi film „ Vrhovi Zelengore“ snimao u Kalinoviku te dodao da  osjeća veliku radost i ponos što je u Zvorniku, na značajan jubilej za festival „ Prvi kadar“ koji se organizuje po 15-ti put. Divno je što je i ovaj festival postoji , jer prikazivanjem filmova, igranjem predstava se i mladi i stariji uče  voljenju filmske i svake druge umjetnosti.

Prvi kadar

Aleksandra Mitrić Šifranić umjetnički direktor i selektor  festivala  je rekla da je program festivala između ostalog sadrži filmsku školu Prvog kadra, radionicu animiranog filma i dječiji filmski program, koja je već počela u Zvorniku i trajaće do srede 1. decembra

Ona je dodala da je u ovogodišnjoj konkurenciji  40 filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Nagrade za najuspješnije ove godine su „Filmska klapa“, „Pečat kneza Pavla Radenovića“, „Kapija Zvornika“ i glavna festivalska nagrada „Stećak kneza Pavla Radenovića“ za najbolji film festivala.