Multimedija / 11.03.2023

Promocija knjige „Ratni put jurišnika i specijalaca“

Slika
ljubisa milutinovic

U Šekovićima se danas obilježava 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići, koja je u toku rata izgubila 21-og pripadnika.

Prvog dana obilježavanja 30 godina od formiranja Drugog odreda Specijalne brigade policije Šekovići, u prepunoj sali  Doma kulture u ovom gradu je predstavljena knjiga "Ratni put jurišnika i specijalaca" autora Ljubiše Milutinovića i izložba ratnih eksponata pod nazivom "Sačuvajmo od zaborava" autora Aleksandra Saše Samardžije.

Na otvaranju promocije, učesnike je pozdravio  načelnik opštine Šekovići Miladin Lazić, koji se zahvalio svima koji su došli na promociju knjige, za koju je rekao da je u njoj ispisano sve ono kroz što su prirpadnici jedinice prošli.

O ideji, zašto je važna knjiga "Ratni put jurišnika i specijalaca" autora Ljubiša Milutinović , na promociji je govorio komandant Miloš Stupar, koji je izrazio zahvalnost Zoranu Obrenoviću, borcu iz jedinice, koji je finansirao izdavanje knjige. Stupar je rekao da je knjiga napisana, ali da priča nije ispričana, jer uvijek može više, a da će ova knjiga u ljudima probuditi želju da ispričaju svoje priče.

 

Slika
milos stupar

Na promociji knjige „Ratni put jurišnika i specijalaca“ govorili su i borci Zoran Tomić Zgembo i Goran Kurtuma, koji su i sami posredno učestvovali u pisanju . U knjizi su zabilježena njihova sjećanja, onak kako su ih oni opisali. Goran Kurtuma je ispričao da je on  pisao onako kako je on video, kuda je prošao i šta je doživeo. On je rekao da je u jedinicu došao sa 20 godina i da je imao želju da ostane pisani trag sa njegovim sječanjem.

 

Slika
ljubisa milutinovic

Ovo je istorijski dokument jedne jedinice istakao je autor knjige „Ratni put jurišnika i specijalaca“,  Ljubiša Milutinović i naveo da su ratnici pisali i pričali ono čega su se sjećali, a on je imao zadatak da to zabilježi, bez ikakvog uljepšavanja, onako kako je bilo. Za knjigu je rečeno, da ona neće biti u prodaju, a da će je podeliti borcima i bibliotekama.

Milutinović je rekao da je on autor knjige, ali da zasluga za pisanje knjige pripada i pedeset pripadnika jedinice koji su ispričali svoja sjećanja i učestvovali u stvaranju knjige.

„Ovo su istinite priče ratnika sa prve linije, a nas je interesovala samo istina i istina. Ova knjiga „Ratni put jurišnika i specijalaca“ je dokument sa fotografijama koje svjedoče o ratnom putu jedinice. Tu su brojne fotografije nastale tokom rata.koje su svedočanstvo da se ne zaborave ljudi i događaji”, naglasio je Milutinović.

Slika
ljubisa milutinovic

Za sebe je Milutinović priznao da nije bio tako hrabar, kao što su bili ti momci iz jedinice, kojima se divio.  

„Kada sam gledao sa kakvom voljom i pjesmom, energijom idu, sada kada to pričate nekom djeluju nestvarno. Bukvalno ti mladići su mogli sve. Tamo gde je pomoć bila najportrebnija, bili su oni,” prisećao se Milutinović.  "

Sve bitke koje su vodili  jurišnici i Drugi odreda Specijalne brigade policije Šekovići, opisane su u knjizi „Ratni put jurišnika i specijalaca“ Ljubiše Milutinovića.

U sklopu promocije knjige  po prvi put su izloženi ratni eksponati  „Sačuvajmo od zaborava“ , koje je godinama sakupljao Aleksandar Saša Samardžija. Radi se o opremi koju su koristili pripradnici jedinice Specijalne policije.

U zavisnosti od interesovanja promocija knjige i sama izložba biće organizovani u sredinama koje za to pokažu interesovanje.