Zvornik / 20.04.2024

Protest na granici u Karakaju špeditera i prevoznika tereta i putnika

Slika
most protest

Brojni  prevoznici i špediteri sa područja regije Birač, najviše iz Zvornika, dovezli su se na granični prelaz Karakaj u okviru mirnog protesta koji su juče najavili. Saobraćj nije bio blokiran, pa su automobili nesmetano mogli preko granice.

Na ovaj način kako su istakli žele da javno iskažu svoje negodovanje  zbnog obustave saobraćaja za vozila teža od pet tona preko graničnog prelaza - mosta Karakaj.  

 U ime  špeditera, autoprevoznici i  prevoznika putnika, koji su njihovi zahtevi i predlozi ispred udruženje špeditera  izneo je Slavko Mijatović. On je naglasio da je njihov zahtev da se prihvati pod hitno njihov predlog i formira jedno zajedničko radno telo i obaveste resorna ministarsta i vlasti obe države, BIH i Srbije, kako bi se maksimalno posvetili rešavanju ovog problema.

Slika
most protest

Kako su naveli žele da se tačno uvtrde koja su oštećenja, koliko dugo će radovi trajati i koje su alternativna rešenja. Oni su predložili i alternativno rješenje što bi po njima mogao biti pontonski most ili korištenje mosta na Šepku za kamionski prevoz od koga u ovoj regiji živi veliki broj preduzeća i porodica kojima je sada ugrožena egzustencija.

 Za udruženje autoprevoznika  Birča probleme je istakao Spomenko Parić, koji je naveo da više nisu  u mogućnosti da obezbede adekvatne prihode od transporta kako bi isplatili sve obaveze i plate zaposlenim. Povećano je vreme da se obavi posao, kao i papirologija. Sve to znatno uvećava troškove i smanjuje prihhod. Najveći problem je plaćanje šofera, koji su već najavili da odlaze u inostranstvo.

Slika
most protest

 Preduzeća „Euro petrol oil“ ovom odlukom pogođeno je zbog kako zbog prevoza putnika tako I zbog  terminala.Oni su se takođe pridružili protestu. Probleme sa prevozom putnika navela je i rukovodilac saobraćaja kompanije „Euro petrol oil“, Ivana Tanacković. Ona je ponovila predlog  predstavnika špeditera Slavka Mijatovića i insistirala na zajedničkom rešenju problema od strane obe države Srbije ni BIH.

„Niko ne želi putnike i decu da prevozi po nebezbednom mostu, ali želimo d aznamo ko je uradio procenu oštećenja, kako je odrđeno do 5 tona, da li postoji alternativa da se most radi, a saobraćaj nesmetano odvija“– istakla je Ivana Tanacković .

Slika
most protest

Kako su predstavnici mirnog protesta špeditera i prevoznika tereta i putnika naveli, proteklih dna su u Karakaju i u Šepku bile velike gužve sa obe strane, mosovi puna automobila i kombi vozila. Špediteri su naveli da kada su izbrojali i pomnožili sa njihovom prosječnom težino zaključili su da u tom trenutku na mostu stoji preko 70 tona težine, što znači da su mostovi i sada preopterećeni. Ta težina daleko premašuje jedan kamion sa teretom, za koji oni sad predlažu da takođe mogu pojedinačno da prelaze most, puštanjem kamiona jedan po jedan.

Ukoliko nadležni u Savjetu ministara BIH i Upravi za indirektno oporezivanje ne budu reagovali najavljeni su novi protesti i potpuna blokada saobraćaja u Zvorniku i Podrinju naredne sedmice.

Slika
most protest