Zvornik / 27.08.2022

Protest “ Odbrana Alumine” okupio veliki broj radnika kompanije i gradjana

Slika
Protesti Alumina

U Zvorniku je juče održan protest “ Za odbranu Alumine”. Mnogobrojni govornici su se smenjivali ispred Centralnog spomen obilježja u centru grada, gdje je bila smještena bina . 

Radnici Alumine

Predstavnici radnika i sindikata, koji su nosili bijele majice sa natpisom Alumina su još jednom zatražili da Vlada Republike Srpske poništi odluku o prodaji državnih potraživanja.

Zivka Pavlovic

U ime radnika okupljenima su se obratili  Živka Pavlović dugogodišnji sindikalni radnik ove kompanije i Radenko Smiljanić,  koji je i predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske. Uz podsjećanje da su do sada održana tri protesta ispred kompanije Alumina .

Radenko Smiljanic

Oni su podsjetili da su nakon što su Litvanci i Ukio banaka izašli iz fabrike i odneli sve , zajedničkim naporima vratili fabrici nekadašnju slavu i prosperitet. Poručili su da je Alumina danas jedina fabrika koja radi u Republici Srpskoj ,a uz to i najveći izvoznik. Oni su naglasili da Odluka o prodaji državnih potraživanja problem koji prevazilazi radnike i fabriku i tiče se svih građana ne samo Zvornika i regije nego i šire.

Politicke partije

Okupljenima su se obratili i organizatori skupa, odnosno predstavnici Pokreta „Za pravdu i red – Nebojša Vukanović“, Srpske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa iz Zvornika te čelni ljudi ovih partija.

Protestna setnja

Protest pod nazivom “ Za odbranu Alumine” završen je šetnjom do zgrade Gradske uprave. Na našem Facebook profilu možete pogledati obraćanja sindikalnih radnika