Zvornik / 15.09.2023

RVI Zvornik:Iz "Alumine" obećali da neće biti otpuštanja zaposlenih invalida

Slika
RVI

U prostorijama Gradske organizacije Ratnih vojnih invalida Zvornik,danas je održana konferencija za medije na kojoj je bilo govora o  eventualnim otpuštanjima zaposlenih ratnih vojnih invalida u kompaniji “Alumina” kao i  neispunjenim obećanjima o povećanju invalidnine.

Predsjednik Gradske organizacije Ratnih vojnih invalida Zvornik,Dragislav Mijanović rekao je da je od rukovodstva “Alumine”dobio obećanje da nijedan zaposleni ratni vojni invalid nije i  neće biti otpušten iz fabrike.

“U Alumini je trenutno zaposleno oko 115 invalida i 68 djece ratnih vojnih invalida.Rukovodstvo “Alumine” mi je reklo da su pozivali radnike i razgovarali sa njima o otpremninama ali su meni radnici rekli da im nisu nudili otpremnine uz  sporazumni prekid radnog odnosa”-ističe Mijanović.

Kako je rekao Mijanović ratni vojni invalidi su ogorčeni obaćanjima predstavnika vlade da će invalidnina biti povećana od septembra 10% i da će do kraja godine ići i  na 5% povećanja osnovice.

”Dosta je biolo 27 godina a da još nisu osnovicu za obračun invalidnina digli na prosjek ličnog dohotka,mi 260 KM primamo manje nego što je minimum osnovice za obračun invalidnina”-ističe Mijanović.

Na konferenciji za medije bilo je govora i o sve češćem isticanju ratnih zastava u mjesnim zajednicama gdje  je  većinsko Bošnjačko stanovništvo. Mijanović je još  istakao da u gradu Zvorniku još uvjek nisu regulisane arhitektonske barijere, kako bi invalidi mogli nesmetano da ulaze i prilaze objektima u gradu.