Multimedija / 13.03.2022

Sve brojnije patrole aktivista snimaju nelegalne šljunkare na Drini

Slika
SLJUNKARE

U slivu Drine, uzvodno i nizvodno od Zvornika, prisutne su ilegalne šljunkare u Karakaju, Tršiću, Kozluku, Zelinju, Čelopeku i drugim mjestima gdje se takođe nemilice vade pijesak i šljunak.  Snimci koje smo napravili u Čelopeku i Tršiću su primjer totalne destrukcije obale Drine i stvaranje vodenih „bazena“. Ukoliko ne prepoznajete ovo su delovi obale kod željezničkog mosta na Drini i nizvodno naspram restorana „Stela“ u Borini u čelopečkom i tršićkom polju.

Šljunkare su brutalno uništile obalu kraj rijeke Drine u ovim mjestima. Devastirana je obala. Opasnost je za sve kupače, ribolovce i izletnike. Zbog nelegalnih šljunkara je sad ugroženo i poljoprivredno zemljište u Čelopeku, Tršiću, Kozluku I sve do Šepka, koje Drina plavi čim dođe do dizanja nivoa rijeke. 

Profit od šljunkarenja je veliki i stiču ga privatne firme, kojima nije teško platiti i kaznu, jer daleko je manja od  samog porfita. Prijave nadležnih institucija, deluju tek kao prikazivanje da se nešto radi. Preduzeća bi po pravilu posle kazne nastavljaju sa poslom, normalno na nelegalnim šljukarama. Zašto se odreći lako dobijenog novca?  

Kako se godinama na problem ukazuje i ništa ne mijenja zvornički aktivisti, okupljeni u inicijativi „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka i devastiranje obale rijeke Drine na području Zvornika” krenuli su sami sa prijavama protiv ilegalnih šljunkara, kao i pojedinaca koji beskrupulozno devastiraju rječno korito. Uspostavili su „patrole” i snimaju video i foto materijal, koji koristite za podnošenje novih prijava, čekajući i konkretne akcije nadležnih institucija.

Snimljena su detaljno područja Šepka, Čelopeka i Karakaja, iz kojih su od tamošnjih stanovnika, dobili prijave sa konkretnim lokacijama, čak i satelitske snimke eksploatacija. Uz obezbijeđenu pravnu i drugu podršku svojoj kampanji. evidentirani su i dokumentovani kamioni u momentu prijevoza. Provjerom je u isto vrijeme utvrđeno da trenutno na području Zvornika niti jedno privredno društvo nema saglasnost za vađenje i odvoženje šljunka.

Iz neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ su nedavno objavili i da su im se javili mještani mjesne zajednice Čelopek, koji su dojavili da je iz korita rijeke Drine i obližnjeg poljoprivrednog zemljišta izvezeno prema njihovim procjenama više od 300 kamiona pretovarenih šljunkom. Dobijeni su fotosi kamiona u momentu prijevoza. Aktivisti su izlaskom na teren utvrdili da kamioni prevoze neseparatisani šljunak za nasipanje zemljišta u naselju Ulice, da su uništili put kroz naselje od prevelikih terete i da se prijevoz odvija uglavnom ujutro i uveče, sa očiglednom namjerom izbjegavanja moguće policijske kontrole i inspekcije. Prikupljeni su tačni podaci čiji su kamioni, imenom i prezimenom, odakle je lice i za koju firmu izvodi radove. Čak su primjećeni i kamione tog preduzeća za koje se izvode radovi, koje je  registrovano za djelatnost građevinarstva.

Tačni su i precizni aktivisti neformalne grupe građana „Zaustavimo nelegalnu eksploataciju šljunka na području Zvornika“ kojima se sve više građanja priključuje. Sve više je ugrpoženog područja i pojedinaca pa su u slivu Drine sve brojnije patrole aktivista.