Zvornik / 08.08.2023

U hramu na Đurđev Gradu počelo obilježavanje slave grada

Slika
slava

Obilježavanje slave grada Zvornika, Svete Petke Trnove, počelo je Svetom liturgijom u Hramu na Đurđev Gradu koji je posvećen ovoj svetiteljki.

Gradonačelnik Zvornika Bojan Ivanović čestitao je sugrađanima, istakavši da je ovo i prilika da se napravi presjek šta je urađeno i šta treba raditi u periodu koji je pred nama.

„Činjenica je da se Zvornik poslednjih godina intenzivno razvija, kako infrastrukturno, tako i kada je riječ o privrednom ambijentu i unapređenju uslova za život u gradu. Očekujem da će se takav tempo nastaviti i u narednom periodu.“

I Hram na Đurđev Gradu danas je proslavio svoju krsnu slavu. Kolač su slomili sveštenici sa kumovima slave Veljom Tijanićem i Stefanom Janjićem. Kuma sledeće godine biće Velka Živković.
 

Slika
slava

Svetu liturgiju služio je arhimandrit Nektarije, iguman manastira Papraća, uz sasluženje lokalnog sveštenstva.

Slika
s

Večernju liturgiju u Hramu rođenja Svetog Jovana Krstitelja i Preteče u Zvorniku u 17 časova služiće episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.Nakon službe gradskim ulicama u 17:30 časova  će proći litija koju će predvoditi  episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji će služiti i pomen na zvorničkom Spomeniku za 1.080 boraca, koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na platou ispred Narodne biblioteke je tradicionalno lomljenje slavskog kolača u prisustvu rukovodstva grada Zvornik, sveštenstva i brojnih  građana.