Multimedija / 18.09.2022

Valentina Gagić: Svijet je zanimljiv onoliko koliko smo mi radoznali

Slika
Valentina Gagic

Predstavljamo kroz naše priče “Aktivni sanjari – živjeti zajedno”, reklo bi se obične ljude, mada neobične po onome šta rade u svojim sredinama. Valentina Gagić, nije tek tako izabrana za prvu priču u serijalu.

Valentina smatra da dok stvaramo, čuvamo i dijelimo uspomene koje žive. Ona ih zasigurno ima mnogo, jer mnogo stvara. Bilo da je riječ o zalaganju da doprinese pozitivnim promjenama u Srebrenici, posvećenosti u podršci ženama i mladima, očuvanju tradicije i sjećanja na život u ovom gradu pre devedesetih, zaštiti životne sredine…

Slika
Valentina Gagic

Čovjek je ono u šta vjeruje, a Valentina vjeruje , kako je sama rekla - da je sanjalica, mada, kako  kaže ono što radi je vrlo realno i živo, pa je privatno sa glavom u oblacima, a poslovno stabilna na svojim nogama. Namerena je da čuva slobodu koja nema alternative i jasno i glasno govori  ono što misli.

Za nju udruženje Sara nije posao – Sara je njen život. Rekla nam je: “Da, bilo je mnogo problema, nerazumevanja sa različitih strana i etiketiranja.” Njoj nije  važno da li ću imati podršku od svih, jer smatra da je na kraju krajeva važno da imam podršku od onih koje voli  i koji  vole nju . Oni je razumeju zašto  je tu gde jeste i zašto radi  i živi  to što radi.

Ovo je samo deo iz razgovora sa Valentinom Gagić, predsjednicom udruženja Sara iz Srebrenice, a priču o njoj i njenoj motivisanosti da svojim zalaganjem doprinese pozitivnim promjenama  u Srebrenici, pogledajte na našem youtub kanalu:

  

Od samog početka usmjeren je na jedno: izgradnju zajednice u kojoj ljudi vjeruju jedni drugima, uvažavaju različitosti i doprinose rješavanju zajedničkih problema.

Za to je za kraj poručila:  “Hvala svima u okruženju koji su sih ovih 20 godina bili podrška i privatno i poslovno.”

“Izradu ove priče podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz projekat PRO-Budućnost. Sadržaj ove priče ne odražava neminovno stavove USAID-a ili Vlade SAD-a".