Zavičajna Riznica / 27.01.2021

„Завичајна ризница“ - културна баштина Срба Подриња и БИХ ЈОВАН ДУЧИЋ (1874-1943)

Slika
Jovan Ducic

Јован Дучић је најзначајнији је пјесник  српског модернизма и симболизма. Био је српски и југословенски писац, пјесник и дипломата. Један је од оснивача са Шантићем и Ћоровићем  књижевног часописа “ Зора” који је у Мостару излазио од 1896. до 1901. године.

Рођен је 1872. године у Требињу.  Основну школу учио је у месту рођења, а у Мостару, уписује трговачку школу. Учитељску школу похађа у Сарајеву и Сомбору где матурира 1893. Учитељевао је кратко време по разним местима, између осталог у Бијељини , одакле су га аустроугарске  власти протјерале због патриотских пјесама „Отаџбина“  и „Ој Босно“.  Због њих Дучић бива стављен под истрагу, а затим га власти протерују  и како није могао наћи учитељску службу готово нигде, он се запошљава у манастирској школи у Житомислићу. У САД је из Лисабона 1941. Дучић отишао у град Гери у Индијани. Од тада до своје смрти водио је организацију у Илиноису, чији је оснивач Михајло Пупин, која представља српску дијаспору у Америци.  Умро је 7. априла 1943. у Герију. Његови посмртни остаци пренесени су исте године у порту српског православног манастира Светог Саве у Либертивилу, САД. Његова жеља је била да га сахране у његовом родном Требињу. Ова последња жеља Јована Дучића испуњена је22. октобра 2000.године када је поново сахрањен у Херцеговачкој Грачаници.

Своју прву збирку пјесама објавио је у Мостару 1901. Године  у издању часописа “Зора”. Његове најпознатије збирке пјесама објевљене су под називима : “Песме сунца”, “Песме љубави И смрти”, “Царски сонети”, “Плаве легенд” и “ Град".