Zavičajna Riznica / 28.01.2021

„Завичајна ризница“ - културна баштина Срба Подриња у БИХ – ПЕТА ЕМИСИЈА

Slika
title

Пету емисију „Завичајна ризница“ - културна баштина Срба Подриња и БИХ – послушајте на

https://www.youtube.com/watch?v=fK54Ej6km2Y&t=1217s

Језик је нешто у чему се препознајемо , зато треба да га боље знамо и научимо. Српски језик је званичан у Рерублици Србији, Босни и Херцеговии и Црној Гори и говори га око 12 милиона људи. Такође је мањински језик у државама централне и источне Европе.

За српски језик је карактеристична двоазбучност: српска и српска латиница. Говоримо и о  глаголима и негацији не- како се пише, као и о писању бројева, а  подсјетићемо се и на значај Петра Кочића српског књижевника и политичара.

У Народној библиотеци и Музејској збирци постоји Фонд Завичајне збирке која чува дјела велике већине аутора завичајних писаца у чијем Фонду завичајне збирке се чува 503 наслова књига завичајних писаца, од којих је најстарија књига „Дрина“, географско – туристичка монографија која датира из 1939 године. Подсјетићемо се на живот и дјело , два новинара чија се дјела чувају у Фонду завичајне збирке у Зворнику, Милана Јовановића и Бранислава Бране Максимовића. Најмлађа међу зворничким ауторима књига је 13-то годишња Александра Вукадиновић, која је прошле године издала своји прву књигу пјесама под називом  „Звук тишине“

Текстове првог дијела емисије уређује професорица српског језика у ОШ ,,Свети Сава“ у Зворнику Маја Степановић, а читају ученици Милица Радовић, Вук Милошевић, Јелена Стојановић и Василије Гаврић. Емисију уређује новинарка радија Освит Драгана Јашић, техничка реализација Зорица Росуљаш, видео обрада Владо Мићић. Текстове чита средњошколац Никола Росуљаш.

 Емисија релаизована уз помоћ и подршку Министарства културе и информисања – Владе Републике Србије.